Lex Maria-anmälan efter patients död

En patient på Sunderby sjukhus och kirurgkliniken i Kiruna drabbades efter ändtarmscanceroperation av många komplikationer. Kvinnan fick slutligen leversvikt och blödningar och avled. Händelsen är nu anmäld enligt lex Maria.

LULEÅ2010-02-13 06:00
Kvinnan opererades för sin ändtarmscancer på Sunderby sjukhus.
I samband med operationen fick hon stomi i syfte att avlasta den opererade tarmen. Sedan lades stomin ned och förbindelsen med ändtarmen återskapades. I samband med det uppstod komplikationer och man tvingades anlägga en stomi igen.
Ett nytt försök
Så småningom gjordes ett nytt försök att lägga ned stomin. På grund av sammanväxningar i buken till följd av tidigare operationer och strålbehandling blev operationen komplicerad.
I efterförloppet drabbades patienten av kroniska tarmvredsbesvär och man bedömde att en ny operation skulle bli oundviklig. Man ville dock avvakta för att låta patienten samla krafter.
Under tiden kunde patienten inte äta utan fick näring via dropp.
Opererades akut
Hon överflyttades till sitt hemsjukhus i Kiruna. Där opererades hon akut för tarmvred.
Operationen blev mycket komplicerad och kvinnan fick infektioner i buken, urinvägsinfektion och blodförgiftning. Till slut drabbades kvinnan av tilltagande leversvikt och blödning från tarmen. Hon överfördes till Sunderby sjukhus där hon avled.
Kirurgklinikerna vid Sunderby sjukhus och Kiruna sjukhus har nu anmält händelsen till Socialstyrelsen enligt lex Maria.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om