Levandegör sin egen historia

Teater och musik som medel för lära sig om sin stads historia. Ja, så skulle man kunna sammanfatta evenemanget Världens Nålsöga som i helgen genomfördes i Haparanda för fjärde året.

HÖGTIDLIGA HERRAR. I Världens Nålsöga personifierar skådespelarna politiker och andra personer som levt och verkat i Haparanda. Från vänster; Kurt Westman, Tommy Laurila, Lars Suo och Tommy Larsson

HÖGTIDLIGA HERRAR. I Världens Nålsöga personifierar skådespelarna politiker och andra personer som levt och verkat i Haparanda. Från vänster; Kurt Westman, Tommy Laurila, Lars Suo och Tommy Larsson

Foto: Susanne Holmberg

Luleå2017-08-14 06:00

Det är historieforskaren Sara Frykman, bördig från Haparanda som står för idé och manus. Hennes tanke är att berätta och levandegöra Haparandas historia. I det femåriga projektet har hon valt att lyfta fram de dramatiska åren för omkring hundra år sedan.

Runt sig har hon en stab av amatörskådespelare och övriga frivilligarbetare, Haparanda- och Torneåbor som stödjer hennes projekt.

Helgen har bestått av föreläsningar, berättarcafé, guidade buss- och båtturer, musikaftnar och amatörskådespel som på olika sätt fått levandegöra historien. Det handlar alltså inte om teater i vanlig bemärkelse.

– Man skulle kunna kalla det berättarseminarium, säger Sara Frykman.

Det är verkliga händelser och verkliga personer som ligger till grund för det som skådespelarna spelar upp på det anrika Haparanda Stadshotell.

Sara Frykman strävar efter att det ska vara så verklighetstroget som möjligt. Manus är skrivet utifrån historiedokument som hon fått fram genom att ägna mycket tid i arkiven.

– Det är inte som att spela vanlig teater eftersom manuset är mycket mer faktaspäckat, säger Elina Söderström som i en av pjäserna spelar Vladimir Lenins fru Nadejzda Krupskaja och därutöver medverkar som sångerska.

Lars Suo, som spelar rollen som före detta konsul Ronkonen, säger om berättarprojektet:

– Det här håller liv i Haparandas historia. Sara Frykman gör en mycket viktig insats som lyfter fram människor och händelser ur verkliga livet.

Och uppskattningen är ömsesidig;

– Jag vill ge en eloge till alla ideellt arbetande i projektet, säger Sara Frykman.

Världens nålsöga är ett femårigt projekt med kulturhistoriska dagar i Haparanda. Krigsåren 1914–1918 speglas med teater och berättarföreställningar.

Initiativtagare Sara Frykman är dotter till Gustav J Svanberg som skrev boken ”Haparanda 1910–1920”.

Tidigare föreställningar har handlat om mobiliseringen 1914, Röda korsets utväxling av invalidkrigsfångar 1915, 1916 års brottslighet med storsmugglare och spioner och i år Lenins planering av ryska revolutionen 1917.

Nästa år handlar det om Finlands frihetskamp 1918.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om