Levande järnålder

Ett sällskap från järnåldern slog sig ned på Hägnan i helgen och bjöd på en livs levande inblick i järnåldersliv och hantverk.

Puh Kockum, ledare för sällskapet visar upp en norsk sax.

Puh Kockum, ledare för sällskapet visar upp en norsk sax.

Foto: Fredric Lundqvist

LULEÅ2008-08-04 06:00
Sällskapet är ett löst sammanhållet nätverk av vänner från olika länder, som alla delar en levande passion för järnåldern. Med Sigtuna som vanlig mötesplats träffas de och reser runt i Norden. Härnäst är sällskapet, som består av ett tjugotal män, kvinnor och barn från Tyskland, Ryssland, Danmark och Sverige, på väg upp till Lofoten där de ska sammanstråla med järnåldersvänner från England, Norge och Ryssland.
Inofficiell ledare
Sällskapets inofficielle ledare, Puh Kockum, berättar att all kunskap om järnålderns konst, hantverk, språk och kultur finns inom gruppen. En runstensristare vid namn Janne Eldskägg kunde inte följa med på resan, men Puh Kockum berättar att efterfrågan på runstenar är stor. Det rör sig om privatpersoner som beställer gravstenar eller andra bemärkelsestenar, men också företag och museer finns bland beställarna.
- Alla vill väl ha en egen runsten, tror Puh Kockum.
Själv arbetar Puh Kockum med silversmide, och tillsammans med E-type äger han en vikingaflotta på nio långskepp, som ligger i Sigtuna och Frösåker.
På museer som Fornsalen på Gotland, Historiska museet i Stockholm, Osenbergsmuseet utanför Oslo, Roskilde skeppsmuseum och Ribe vikingaby på Jylland, finns många av de förlagor som hantverkarna återskapar.
Götz Breitenbücher är smed, och har upprättat en smedja i ett tält där han låter barnen hjälpa till med smyckestillverkning. Hemma i smedjan i Kopparberg smider han allt från vikingasvärd till järnspikar som används till originaltrogna vikingaskepp. Till ett nio meters långskepp går det åt omkring 800 spikar.
Lärlingsutbildning
Han har gått lärlingsutbildning i Tyskland för att bli konstsmed och har sedermera svängt in på vikingatid.
- Jag bor i en stuga utan el, berättar han. Så långt möjligt är lever jag järnåldersliv, men det går inte att göra avkall på allt.
Han håller sig till den gamla tekniken så långt det går, men erkänner att han använder maskinell slipning.
- Det tar en vecka att smida ett svärd. Bara att slipa ett svärd tar annars upp till en månad, förklarar han.
Priset på ett tvättäkta vikingasvärd? Mellan 20 och 30 tusen kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om