Lennart och Marianne – två av få mjölkbönder

På en gård i Ersnäs bor och jobbar Lennart och Marianne Blixt. De är två av personerna i den minskande skaran mjölkbönder i Norrbotten. Livet som mjölkbonde är ingen dans på rosor: "Vägen dit vi är idag har varit brokig".

Foto:

Luleå2017-08-16 16:00

Lennart kommer från Stockholm och har en examen i juridik, frun Marianne är kostekonom och uppvuxen i Ersnäs. När paret kom till Ersnäs var de luspanka.

– Det enda vi hade, det var studielån, berättar Lennart.

– Jag jobbade tillfälligt på lantbruksmännen och fick lära mig om reglerna som gällde för att få lån för att starta upp en gård. Därefter köpte vi den här gården.

1970 var gården i Ersnäs deras, de köpte ett tiotal kvigor och gjorde i ordning ladugården. Fyra år senare hände en olycka som vände upp och ned på tillvaron.

– Hela gården brann ned, säger Marianne.

– Vi hade inte så bra försäkringar och inte nog pengar för att få ett lån, fortsätter hon.

– Ett par äldre farbröder lånade oss en motorsåg och därefter var det bara att bygga upp allt igen för att inte gå i personlig konkurs.

Mycket riktigt tog Lennart sågen och så småningom lyckades de bygga upp gården igen och slutligen komma igång med verksamheten. För att hålla kostnaderna nere gällde det att vara innovativa.

– Ja, vi brukade åka till ett bageri och hämta upp gårdagens bröd som vi sedan matade korna med, skrattar Lennart.

– Det tyckte både vi och djuren om. Och även ett par tjuvar som kom på sina cyklar och tog lite bröd..., säger Marianne.

På mjölkgården i Ersnäs bor 28 mjölkkor. Norrmejeriers mjölkbil svänger förbi varannan dag och med den kan de skicka med ungefär 760 kilo mjölk. Varken Lennart, Marianne eller deras piga Johanna Alaluusua är imponerade över Norrmejeriers höjning på mjölkpriser.

– Man blir inte bonde för att man vill bli rik, det gör man för att man har en passion, säger Johanna.

För att få ihop ekonomin har Blixt inte bara mjölkgården, de äger också nio bilar hos Luleå taxi och så äger de företaget Biobact.

Mjölken som korna producerar är kravmärkt och djuren får gå ute året om.

– Det bästa är när man släpper ut korna på vintern, säger Johanna och skrattar åt minnena.

– När det är nysnö är de som gladast.

Detta år har mjölkkorna fått sammanlagt 24 kalvar. Bönderna går och öppnar grindarna till båsen där kalvarna är. På ostadiga ben skuttar de ut i solskenet.

Trots att det inte alltid varit lätt ångar inte Lennart att han blev mjölkbonde.

– Nej, jag gillar det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om