Lekfullt lärande när gymnasieelever styr

Fotboll med frågor om varför tjejer och killar behandlas olika och kull för att träna sig att uppmuntra varandra. Så blir det när gymnasieelever tar över undervisningen för några timmar.

Esther Jonsson jagar Emelie Kyrä när de leker pepparkakskull. Om Emelie Kyrä krokar i en kamrat säger hon något snällt till den.FOTO: Pär Bäckström

Esther Jonsson jagar Emelie Kyrä när de leker pepparkakskull. Om Emelie Kyrä krokar i en kamrat säger hon något snällt till den.FOTO: Pär Bäckström

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2009-05-06 06:00
Eleverna på Mandaskolan fick nya lärare i går när ungdomar från år två vid gymnasieskolans barn- och fritidsprogram i Luleå var på besök. På skolgården fanns tre av gymnasieelevernas stationer. Mandaskolan är en låg- och mellanstadieskola och de arbetar kring genusfrågor med sina elever. När gymnasieeleverna planerade sina aktiviteter så var det en av uppgifterna att få in det också.
Fotboll med frågor
På fotbollsplanen förklarar Christoffer Pettersson, 17, hur han och Martin Ellert, 17, har funderat kring sina övningar.
- Fotboll är en genusfråga. Det är en mansdominerad sport. Men tjejerna är minst lika bra som killarna, säger Pettersson.
Varje gång ett lag gör ett mål får fotbollslaget svara på en fråga. "Varför har män högre lön än kvinnor?", "Vem sköter skolan bäst, tjejerna eller killarna?", Hur tänker ni när ni ser modellerna i annonserna?"
Mandaeleverna, som har arbetat med jämställdhet i skolan, funderar och kommer med flera alternativa svar på frågorna.
- Man ska inte behandla folk olika för att de är tjejer eller killar, säger en av flickorna.
I en annan station är det pepparkakskull. Ni vet, leken när man är fri om man står armkrok med någon. Men i denna version ska eleven när han eller hon krokar i en annan säga något snällt om denne. Efter en liten tvekan är eleverna igång.
- Du är cool.
- Du är en bra kompis.
- Du har en snygg mössa.
Mika Lantto, 18, säger att det alltid är enklare att säga negativa saker än positiva till varandra och att leken handlar om att våga uppmuntra varandra. Han tycker att det praktiska jobbet med eleverna på Mandaskolan har varit meningsfullt.
- Det är roligare än att läsa böcker och man får ut mer av det. Man ser att det man läst om stämmer, säger han.
Bra grund för polis
Han har valt inriktningen för förskolebarn i programmet. Men han säger att det inte ger honom några fördelar när han söker jobb som springvikarie i förskolan i Luleå.
- Jag vill bli polis sedan. Barn- och fritidsprogrammet är en bra grund för det.
På eftermiddagen när NSD var på Mandaskolan var det mellanstadieeleverna som gjorde aktiviteter med gymnasieeleverna. Förutom utomhuslekarna fick de spela rollspel och charader.
På förmiddagen var det lågstadieeleverna som fick leka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om