Ledigt jobb: Chef för 6 100

Bernt Grahn stiger av som kommunchef och blir verkställande direktör för kommunföretagskoncernen. Det blir följden när Luleå delar på ledningen för kommun och bolag.

Bernt Grahn stiger av som kommunchef och får nu hjälpa Karl Petersen att finna en ny - i stadshuset eller utanför. FOTO: Bengt-Åke Persson

Bernt Grahn stiger av som kommunchef och får nu hjälpa Karl Petersen att finna en ny - i stadshuset eller utanför. FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2009-09-23 06:00
I dag har Bernt Grahn dubbla roller. I den ena är han kommunchef och högste tjänsteman för kommunens 6 100 anställda.
I den andra verkställande direktör för Luleå kommunföretag AB, som har 445 anställda enligt senaste årsredovisning.
Luleå kommunföretag är en koncern som omsätter 1,9 miljarder kronor. Koncernen är också hälftenägare i Lulekraft AB som omsätter 405 miljoner kronor.
- Kommunkoncernen är Norrbottens femte eller sjätte största företag. Det går inte i längden att dela på ledningen, säger kommunalrådet Karl Petersen (S).
Gör som andra kommuner
Enligt Karl Petersen bidrar övertagandet av Vattenfalls ägarandel i Luleå energi till ledningsförändringen.
- Vi gör som andra kommuner som Piteå, Skellefteå, Umeå och Örnsköldsvik. De har redan genomfört motsvarande uppdelning och vi är sist kvar, säger Karl Petersen.
Gruppledarna i kommunfullmäktige har informerats om förändringen, som också kommer att behandlas i kommunstyrelsen. Hela gruppen bolagsordförande har också samlats och informerats.
Att Bernt Grahn blir koncernchef på heltid innebär att en ny kommunchef måste rekryteras. Då kommer det sannolikt att signaleras om att det är det hög tid för en kvinna som högsta tjänsteman i stadshuset.
Flera kvinnor
Även om det är en förkrossande majoritet män bland förvaltningscheferna, så finns det flera kvinnor som kan komma ifråga.
Två av förvaltningscheferna är kvinnor och av dem har socialchefen Agneta Ekman bred erfarenhet från såväl landsting som kommun. Hon har dock passerat 60 år och har det emot sig.
Fritidschefen Helén Wiklund Wårell är yngre, men har inte samma breda erfarenhet och dessutom en kort tid som förvaltningschef för en liten förvaltning.
Då kanske i stället andra namn en bit ner i organisationen förs fram. Tänkbara är personalchefen Anne Karlenius eller kanske Lisbeth Almqvist, avdelningschef för avfall på tekniska förvaltningen.
Vem den nya kommunchefen än blir, så blir en snar uppgift att
i sin tur rekrytera nya förvaltningschefer.
Får söka efterträdare
- Flera av de nuvarande förvaltningscheferna går inom de närmaste åren i pension, så den nya kommunchefen får ta itu med att söka efterträdare, säger Petersen.
För avgående Bernt Grahn blir det inte bara att söka en ny kommunchef som kan ta över hans jobb. Grahn är nu 63 år och hans tid som verkställande direktör för kommunkoncernen kommer snart att handla om att söka ännu en efterträdare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om