Frågan är om inte laxen är lika stor som skinkan på julborden. Det är också den fisk som starkt förknippas med de stora högtiderna som påsk, midsommar och jul. Handlarna brukar ta hem stora partier av lax vid dessa tillfällen och den säljs ofta filead med renset i vanliga plastkassar. I dag går det knappt att få tag i lax i påse och Ola Johansson som äger ICA-butiken i Örarna mellan Råneå och Luleå har lyckats få köpa färska filéer.
– Men det är inte lätt det heller. Vi ville ju köpa lax som vi säljer med rens och huvud i påse men det går inte att uppbringa. Vi har goda kontakter men det har varit lönlöst, säger han.
Men frågan är hur god julen blir utan gravad lax på bordet.
– Den är jätteviktig för mig på julbordet och det ska vara hemgravat. Men som tur är brukar min mamma grava den och hon har redan köpt så jag tror att julen är räddad, säger Ann-Helén Widén som kommer in i butiken för att handla.
Laxen som sålts i de svenska butikerna under många år kommer från Norge där den föds upp och sedan slaktas och exporteras. Eftersom den är så pass viktig för de svenska kunderna har den blivit lite av en lockvara där handlare har pressat priserna mellan varandra.
– Men i höst har det hänt något på marknaden. Laxen har blivit jättedyr att köpa in. I Luleåområdet har det alltid sålts billig lax med ständig förlust men det har man kalkylerat med för laxen är så pass viktig för kunderna, säger Ola Johansson.
Enligt Ola Johansson har priset på färsk norsk lax mer än fördubblats jämfört med samma tid i fjol.
– Sidorna har tidigare legat mellan 89 och 99 kronor kilot för kunden. I dag ligger inköpspriset för oss mellan 169-179 kronor per kilo så det är ju enorma skillnader. Den borde egentligen kosta 200 kronor kilot, säger han.
Vad låg inköpspriset på färsk norsk lax på i fjol vid samma tid?
– Mellan 59-69 kronor per kilo. Och många har inte ens lyckats få köpa till ett högre pris. En större butik i Luleå som brukar sälja två ton till jul fick i slutet av förra veckan 60 kilo. I princip ingenting alltså.
Vad säger kunderna?
– Varför har ni inte lax i påse. Jag vet inte hur många som har frågat efter det men det är många.
Vad beror den här prisökningen på?
– Norrmännen har blivit ännu större på marknaden. Andra laxodlare har försvunnit så i dag har de så stor del av marknaden och de kan därför också ta ut ett högre pris.
Tror du att det här är bestående?
– Norska laxen ja. Det tror jag. Det är något vi kommer att få leva med. Marknaden bestämmer priset. De grossister som har haft ett avtal att köpa mellan sex och tolv ton får bara köpa minimikvoten och de vill inte göra nya avtal heller.
Det kanske är dags för oss svenskar att ändra våra matvanor i samband med storhelger?
– Vi kanske kan äta lake. Och gädda finns ju också. Nej, skämt åsido. Vi gör vårt bästa för att tillgodose kundens önskemål och laxen kommer nog att finnas men vi kanske får vänja oss med ett annat pris.