Vattenfall äger laxfiskerättigheterna i Lule älv från kommungränsen mellan Luleå och Boden och ut till älvmynningen. Yrkesfiskarna arrenderar fisket i älven. Vattenfall har ansvar för att odla fisk och varje år sätts det ut omkring 550 000 laxar och 100 000 havsöringar, mellan 35 och 120 gram.
Vattenfall kan styra fisket och när laxfångsterna inte blev det önskade beslutades att yrkesfiskarna skulle pausa fisket en vecka för att laxarna skulle kunna gå upp mot kraftverket i Boden där Vattenfall tar upp de fiskar som används för odlingen.
– I kust och hav var det bra fångster men uppe i älven var det nästan tomt, säger Mikael Lidström, ansvarig för Vattenfalls fiskodlingar.
Det behövs 200 par för att ge den önskade genetiska bredden i odlingsverksamheten. I fjol fick Vattenfall bara ihop 109 par vilket inte håller i längden, enligt Mikael Lidström.
– Ett år med få avelspar är inte hela världen men då är det extra viktigt att vi får in bra avelsmaterial i år, säger han.
– 2019 och 2020 har det varit en vikande trend och det är det vi ser fortsättningen på nu. Det har varit hyfsade fångster då också inom yrkesfisket och antalet fällor har ökat de senaste åren.
Mikael Lidström är tydlig med att det inte enbart är fällorna som ligger bakom trenden.
– Det är inte ensamt problemet, det är det inte. Vi har en ökad sälpopulation och skarv börjar etablera sig längre och längre norrut. Vi har ett gäng redan i Luleälven. Och det verkar som att laxen i Östersjön inte mår riktigt bra heller. Ingen verkar riktigt veta vad det beror på i dagsläget och det forskas på det men det verkar som att vissa mår rätt dåligt när de kommer tillbaka till sina älvar.
Om det är varmt i vattnet, något det varit den senaste tiden, vill Vattenfall helst inte hantera den stora laxen som riskerar att ta skada.
– Nu är det på väg ner igen och vi kan förhoppningsvis börja fiska igen och då har vi släppt förbi fisk i och med det här veckostoppet. Jag har goda förhoppningar igen, det ska inte vara så illa som för en vecka sedan.
Från och med i år är det ett start- och stoppdatum för fisket. Fisket är tillåtet från 21 juni till 8 augusti, något vi rapporterat om tidigare. I älven finns ingen kvot att förhålla sig till, som fallet är ute till havs, och yrkesfiskarna kan ta upp den lax de får.
Spöfiskarna har inte berörts av fiskestoppet.
– Men skulle det bli riktig kris kan vi faktiskt stoppa det också, säger Mikael Lidström.
Junköfiskaren Lars Ökvist har tre fällor i Luleälven, de längst upp ligger i höjd med Bälinge.
– Som vi ser det är vi mycket förvånade att det inte fungerar men om det inte gör det är vi de första att ställa upp. Vi är beroende av att det fungerar, säger Lars Ökvist som erbjudit Vattenfall en annan lösning på problemet.
– Vi har erbjudit att fiska åt dem men de tror inte på att det skulle kunna fungera. Men det har bevisligen fungerat förr, så gjorde man i alla fall på 60-talet, säger Lars Ökvist.
Men enligt Mikael Lidström innebär det mer hantering av fisken vilket riskerar att skada slemskiktet, något som kan ge hälsoproblem hos fiskarna. Bland annat svampangrepp som i sin tur riskerar att skada övrig fisk i bassängerna.
Den lösning Lars Ökvist föreslagit skulle möjligen vara aktuellt som en sista utväg, enligt Mikael Lidström.