Lauren Ell kommer från Palm Springs i Kalifornien.
– Det är en helt annorlunda miljö än Norrbotten, konstaterar hon, men redan som barn kom hon i kontakt med svenska traditioner. Hennes mamma var intresserad av släktforskning och upptäckte att de hade släkt i Sverige och gick med i en svenskamerikansk klubb.
På det sättet fick Lauren Ell uppleva både svensk lucia och midsommar och skandinavisk julmarknad under sin uppväxt.
När hon blev äldre reste hon till Sverige som utbytesstudent och hamnade i Älmhult i Småland.
– Efter det trodde jag inte att jag skulle återvända till Sverige.
I USA arbetade hon med marknadsföring och hade ett eget program som gick att streama på Internet. En som tittade på programmet var Ralf Martinsson från Gällivare. De började skriva till varandra 2012. Hon berättade att hon kände till Sverige och kunde lite svenska.
Kontakten fördjupades och till sist bestämde de sig för att sammanstråla. Från var sitt håll reste de till Thailand på en månads semester.
– Vi hade pratat i flera år på nätet, ändå var jag lite rädd. Men vi bestämde att vi skulle träffas och vi hade jätteroligt tillsammans.
Nu fanns det ingen tvekan längre, det hade uppstått kärlek mellan dem. Han hälsade på i Kalifornien, hon i Norrbotten. Och så blev det att hon bestämde sig för att flytta till Sverige 2016.
– Egentligen ville jag bo i USA, men min sambo hade hus, fast jobb i gruvan och hela sitt liv ordnat i Skaulo.
Idag bor de tillsammans i Skaulo med barnen Kajsa, fyra år, och Jake, ett år. Hon är mammaledig och han arbetar i Svappavaara.
Det har varit ganska tufft att acklimatisera sig, men hennes sätt att komma in i sitt nya liv i Sverige har varit att starta olika sociala projekt, som inte gagnar enbart henne själv utan också andra inflyttade.
Idag driver hon nätverket Americans Sweden som är inriktat på hela Sverige samt de lokala nätverken Gällivare barn, Hejsan Soutujärvi och Byatelegrafen. Information om om dem hittar man på Instagram, Facebook och på hemsidor som hon har skapat.
– De finns till för att knyta nya kontakter, lära sig hembygdshistoria och tipsa om olika evenemang i närområdet. Det kan vara svårt att hitta nya vänner när man kommer till en plats på landsbygden, så det är något jag själv tycker skulle ha underlättat när jag kom hit.