Lättnaden efter PFAS-domen: "Betyder enormt mycket"

Kallingeborna som fått i sig giftigt vatten fick rätt i Högsta domstolen (HD). Domen sprider glädjevågor ända till Lulnäset i Luleå, där boende under lång tid utsattes för miljögiftet PFAS.

Julia Hjalmarsson är lättad efter PFAS-domen i Kallinge.

Julia Hjalmarsson är lättad efter PFAS-domen i Kallinge.

Foto: Privat

Luleå2023-12-05 19:10

– Det är en otrolig lättnad över att domslutet blev det rätta. Sedan hoppas man så klart att man aldrig behöver få användning av domen. Men bara vetskapen om att det är fastslaget som en personskada betyder enormt mycket, säger Julia Hjalmarsson.

Tillsammans med Robert Wahlberg har hon två barn som sedan födseln bott i huset på Lulnäset. När de boende i området 2015 testades för PFAS noterades halter över gränsvärdet hos ett flertal. Julias familj var inget undantag.

undefined
Lulnäsudden är ett område med både fast boende och fritidshus.

– Vi alla mår bra i dag men vi bär på en oro som kanske aldrig försvinner, och vi kommer givetvis att vara vaksamma på det här i framtiden.

Beskedet att HD, efter en tio år lång process, dömde till förmån för de boende i Kallinge kom på tisdagsmorgonen. Domen innebär att de har rätt att begära skadestånd av Ronneby kommun.

– Jag är så otroligt imponerad över deras kamp. De har slagits mot Goliat, säger Julia Hjalmarsson.

undefined
Brandövningar vid F 21 har, liksom vid flottiljer i andra delar av landet, gjort att giftiga kemikalier spridit sig till grundvattnet.

Precis som på Lulnäset så har giftet i Kallinge spridit sig till grundvattnet från brandövningar som genomförts vid flygflottiljen. I Luleås fall F 21, i Kallinge F 17. Om Försvarsmakten ska ersätta Kallinge i sin tur är oklart.

Till skillnad mot i Kallinge har vattnet på Lulnäset kommit från en täkt som inte tillhör kommunen. Lulnäsets vattenförening ansvarade för den. Thomas Lindholm var ordförande och har varit med i alla turer, som bland annat lett till att området nu har kommunalt vatten.

undefined
Thomas Lindholm, tidigare ordförande i Lulnäsets vattenförening.

Föreningen är nedlagd sedan några år tillbaka.

– Jag har svårt att tro att någon kommer att stämma vattenföreningen. Dels stämmer man sig själv, och dels finns inte föreningen längre, säger Thomas Lindholm.

Den nya föreningen Lulnäsets samfällighetsförening ansvarar för ledningarna från det pumphus som kommunen anslutit till.

– Jag utesluter inte att skadeståndsfrågan på något sätt kommer upp i framtiden, säger Ingela Jannok Öhlund, ordförande.

undefined
Provtagning av vattnet genomfördes 2015.

Paret Reinhold och Karin Karlsson var två av de som noterades för höga värden. De har nu flyttat till Svartöstaden, men innan dess hade Reinhold bott 54 år på Lulnäset och Karin 36.

– Vi är ganska gamla nu och vill inte att föreningen på något sätt ska åka dit. Det är då inget som vi tänker gå vidare med, säger Reinhold Karlsson.

– Det går inte att göra något åt nu. Vi har mått bra i alla år. Det enda man tänkt på är att vi inte lyckades få några barn. Men det vet man ju inte vad det beror på, säger Karin Karlsson.

Giftskandalen i Kallinge

Tingsrätten gav de drabbade i Kallinge rätt till skadestånd, eftersom det ansågs vara en personskada att ha druckit vatten med för hög PFAS-halt. Hovrätten ansåg dock att en förhöjd risk för PFAS-relaterade sjukdomar inte går att klassa som en personskada och rev upp domen. På tisdagen kom beskedet att HD går på tingsrättens linje.

När larmet om PFAS kom för tio år sedan var kunskapen om giftet liten. Vattnet som Kallingeborna drack innehöll 10 380 nanogram PFAS. I dag är gränsvärdet 4 nanogram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!