"Lätt att få tag i droger"

Alkohol är i stort sett ute bland ungdomar som festar till. - I skolmiljö är det väldigt lätt att få tag i droger, säger områdespolisen Bertil Sandström och förtydligar att det handlar om narkotiska preparat.

Sara Mattila och Bertil Sandström är två av Luleås områdespoliser som gör sig redo för riktade insatser mot Råneå.FOTO: Bengt-Åke Persson

Sara Mattila och Bertil Sandström är två av Luleås områdespoliser som gör sig redo för riktade insatser mot Råneå.FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

Luleå2010-10-27 06:00
För några år sedan var Spice vanligt förekommande. Efter det att drogen narkotikaklassades i september, vilket gjorde det möjligt för polisen att beslagta, handlar det om andra preparat.
- Det finns mycket som inte är narkotikaklassat, men som är beroendeframkallande ändå, säger Mona Berggren från Beroende- och missbruksenheten.
Ingen rädsla för droger
Hon konstaterar också att det bland ungdomar i dag inte finns någon rädsla för att pröva på droger. Att det finns ungdomar som efter att de börjat röka nätdroger tar steget och börjar injicera inom inte en alltför lång tid.
- De tror att de är stålmän och kvinnor, säger hon och påpekar att opiater blivit allt vanligare.
Nya droger kommer
Ett bekymmer med nätdrogerna är att det hela tiden kommer nya. När en narkotikaklassas byts någon molekyl ut och en ny drog har sett dagens ljus.
Berggren berättar också att ungdomar som hamnat i missbruk har förtur till behandling i Luleå. Men att det många gånger är efter behandlingen som det svåra börjar - nämligen att återvända till vardagen utan drogmissbruk.
- En del måste bort från Luleå och sina kompisar. Det finns en stor misstänksamhet mot någon som vill förändra sitt liv, fortsätter hon.
Akutgrupp efterlyses
När Bertil Sandström för något år sedan slog larm om att 500-600 av gymnasieskolans 3 500 elever använde droger stötte han på patrull.
- Det handlar nog om 500, säger han om situationen i dag samtidigt som han tillägger att hasch är världens farligaste drog i hans ögon.
Talet om att droganvändandet på högstadieskolor är värre i vissa områden i Luleå, ger han inte mycket för:
- Hertsön är inte värre än Bergnäset och byarna är inte förskonade, säger Sandström som tillägger att läget utanför fritidsgårdarna inte heller är bra.
För att kanske kunna rädda fler ungdomar skulle han vilja att det inrättades en akutgrupp - där skolpersonal, polis och socialen ingår.
- Vi kan inte göra vårdbedömning, bara lagföra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om