Låt lördagskvällen bli ett äventyr på Earth hour

Runt om på jordklotet släcker miljontals människor ljuset under en timme. Att släcka lampor är en symbolhandling för att vi vill ta hand om jorden och allt levande.

Tänt. Så här såg utsikten från Ormberget ut vid 20-tiden på lördagskvällen, innan det hade blivit till för Earth hour.

Tänt. Så här såg utsikten från Ormberget ut vid 20-tiden på lördagskvällen, innan det hade blivit till för Earth hour.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2018-03-24 10:34

Låt lördagskvällen bli ett litet äventyr i mörkret ute tillsammans med familj och vänner under Earth hour. Här får du fem tips på mörkeraktiviteter. Men passa även på att göra vår quiz och testa hur klimatsmart du egentligen är!

1. Lyssna på ugglor

Nu på vårvintern är den bästa tiden att lyssna på ugglor. Kattugglor kan man få höra också nära bebyggelse. De bor i gamla håliga träd i alléer, på kyrkogårdar och i parker. Pärluggla kan man få höra om man beger sig längre ut i skogen. Berguvens hoanden kan man med lite tur få höra i bergiga branta trakter – eller på höga byggnader, till och med mitt inne i städer som Stockholm.

2. Titta på stjärnor

Ju mörkare plats, så långt som möjligt från samhällets ljus, desto fler stjärnor tycks tändas en klar vinternatt. Om det inte är molnigt ute, är Earth Hour ett tillfälle att ge vintermörkret en sista chans att stråla av miljoner och åter miljoner fjärran stjärnor. Vanlig kikare och, om man har, en stjärnkikare gör förstås himlens fjärran detaljer ännu lite tydligare.

3. Spana efter norrsken

Om kylan består finns det chans att se norrsken, framför allt i nordliga delar av landet, men även lite längre söder ut. Nyligen var det norrsken i Stockholmstrakten. Skimrande ridåer av ljus drar över himlen i ett sagolikt och vackert skådespel.

4. Vänta på nattdjur

I skymningen och under den tidiga kvällen är många djur aktiva. De som ska vila på natten äter mycket för att ladda upp för att klara kylan. Det brukar bli full fart vid fågelbordet i skymningen. De djur som legat och tryckt under dagen, vaknar hungriga och ger sig ut på jakt efter mat när kvällen kommer. Rävar, harar och råttor är alla exempel på nattaktiva djur som är vakna på vintern.

5. Tända ett levande ljus eller en brasa

Många flyttfåglar sträcker på natten. Man kan, till exempel, höra rödvingetrastar pipa i mörkret högt upp. Men nu är det lite för tidigt på året och dessutom så kallt att somliga fåglar som börjat sträcka norrut, ångrat sig och väntar på varmare tider, kanske till och med vänder tillbaka en bit söderut. Så det sista tipset får bli att sitta stilla i mörkret, inne eller ute. Tänd ett levande ljus eller en brasa om man har tillgång till en eldplats eller eldkorg. Sjung, spela, prata med varandra och lyssna på hjärtats rytm och andra ljud som sällan hörs därför att de gömmer sig i mörkret.

Så kan du resa mer miljösmart: Så minskar du matsvinnet:

• Ställ bilen varannan gång i ett år.

Ungefär hälften av våra bilresor i Sverige är kortare än fem kilometer, enligt Trafikverket. Åk kollektivt, cykla eller gå varannan gång, så minskar du utsläppen markant.

• Upptäck Semestersverige istället för att resa utomlands.

Svenskarna gör i snitt nästan tre utrikesflygresor per person och år, enligt Naturvårdsverket. En lång flygresa till exempelvis Sydostasien tur och retur släpper ut ungefär 4,4 ton CO2e per person.

• Välj tåg istället för flyg.

Svenskarna gör i snitt nästan en inrikesflygresa per person och år, enligt Naturvårdsverket, trots att det i många fall går ungefär lika snabbt med tåg.

• Tänk på att "bäst före" inte betyder "dåligt efter". Lukta och smaka för att avgöra om maten går att äta. Ägg i kylskåp håller ofta flera månader efter utsatt datum och mjölk kan i regel drickas flera dagar längre.

• Planera inköpen så att färskvarorna hinner ätas upp innan de blir dåliga.

• Använd kylskåpet rätt. Sätt mejerivaror och kött där det är som kallast, grönsaker där det är varmare och förvara gärna även nötter och frön svalt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!