Låt kaffet smaka!
God kvalitet och hög kapacitet är viktiga aspekter för en kaffebryggare. Smartson testar tio modeller i olika prisklasser och utförande.
Fotograf: Extern
Foto:
För att kaffet ska bli riktigt gott ska vattnet passera de finmalda bönorna med en bryggningstemperatur på mellan 92 och 96 grader. För att aromerna ska komma fram på bästa sätt ska extraktionstiden, tiden då vattnet rinner igenom filtret, ta mellan fyra och sex minuter.
Blir temperaturen för hög och extraktionstiden för lång blir kaffet lätt bittert i smaken och garvsyra bildas. Kaffets serveringstemperatur ska ligga mellan 80 och 85 grader enligt branschföreningen Svensk kaffeinformation (www.kaffeinformation.se)
Eftersom kaffebryggaren används frekvent är det viktigt att den har god kvalitet, hanterbarhet samt hög kapacitet. Därför har vi lagt stor vikt vid hur enkla modellerna är att använda. Det ska vara enkelt att fylla på vatten, kaffepulver och kannan ska inte droppa när man serverar. Bra funktioner är droppstopp, kalkvarning, automatisk avstängning och aromväljare.
I testet brygger alla modeller kaffet mellan 80 och 85 grader förutom bryggarna Rowenta Cafe Napoli och C3 30-30660, som båda brygger på lägre temperaturer. De modeller som brygger kaffet mellan rekommenderade fyra till sex minuter i testet är Kenwood EON SM901/00, Melitta Aroma Excellent Steel, Moccamaster KBC741 och Philips HD 7546.
Långsammast i testet är C3 30-30650.
Mest innovativ design står Kenwood för medan Bosch lanserar avtagbara vattentankar vilket är mycket praktiskt och hygieniskt. Överlag kan tillverkarna bli bättre på att ta fram greppvänliga handtag.
Vi har mätt tiden det tar att brygga 1 liter vatten genom cirka 60 gram filtermalet kaffe. Kaffets temperatur mättes direkt efter att det var färdigbryggt. Övriga bedömningspunkter är design, funktioner, kvalitet, kapacitet och prisvärde. Vi har inte bedömt kaffets smak. Maxbetyget är 25 poäng.
Låt kaffet smaka!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!