Låt bara fantasin tuffa iväg
LULEÅ. Fördjupa dig hur mycket du vill i ångloksvarianter, tekniska beskrivningar och malmvagnarnas finesser.Eller låt bara fantasin tuffa iväg där när du går mellan 100 år gamla trädklädda personvagnar, inredda med kamin och gaslampor.
Rolf Nord står på en malmvagn från 1976. Det fanns 101 sådana vagnar men nu finns bara den här kvar. FOTO: Anna Holmberg
Foto: Anna Holmberg
Tryckluftsbromsar
En bit bort står ett gediget stycke malmvagnshistoria uppradad vilken börjar med den första malmvagnen, Maä 12535, som tillverkades av ett engelskt bolag och levererades till Luleå 1886.
- Meningen var att vagnen skulle rymma 25 ton malm, men den klarade bara av 18 ton. Dagens malmvagnar tar 97 ton, säger Rolf Nord, som är ordförande i föreningen Malmbanans vänner som driver järnvägsmuseet helt ideellt sedan drygt 25 år tillbaka.
I slutet av 1800-talet, när malmvagnarna inte hade tryckluftsbromsar, satt det en person på var fjärde vagn och skötte inbromsningen manuellt.
Vad är väl ett järnvägsmuseum utan tågstation? Rolf Nord pekar på en stor mörk timring längst bort mot skogen. Ortsskylten skvallrar om varifrån byggnaden är tagen: Koskullskulle. Bredvid den står ett stort dass.
"Pilsnergubbar"
- Ett avträde som det kallades, vilket är ett vackrare ord för utedass. Männens ingång var alltid synligt för expeditionen på tågstationen så att man kunde hålla ordning på "pilsnergubbarna", säger Rolf Nord.
Ett av de första objekten som föreningen kom över var SJ:s första elektriska lok som stod utanför Notviksverkstaden. Sedan dess har museets samlings fyllts på och nu finns det omkring 140 fordon till allmän beskådan.
- Här finns mycket teknikhistoria, berättelser om hur folk levde och reste förr, men också en hel del nostalgi, säger Rolf Nord.
Det är just tekniken som är så fascinerande med tåg, menar han. Att man redan för 100 år sedan fick till sådana detaljer på ett lok som en så kallad förtändning.
- Man undrar hur de kunde få allt att fungera, säger Rolf Nord.
Till nästa år får museet två nya tillskott i form av en resegodsvagn som ska byggas om till köksvagn och en öppen sittvagn som ska bli operationssal- och sjuktransportdel.
- Man tog fram de här tågen under Kalla kriget, i händelse av krig skulle de rekryter som behövdes köras upp hit för att försvara norra Sverige, sedan skulle vagnarna köras till sina olika förrådsstationer och byggas om. De ordinarie sätena skulle rivas ut och bårar staplas in på väggarna, ett av de där förråden fanns i Bastuträsk, säger Rolf Nord.
Järnvägsmuseet har omkring 10 000 besökare under sin säsong från juni till augusti.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!