"Låsning i Norrbotten"

RÄTTAD. Norrbotten sjunker i ranking när det gäller företagsutveckling. En av anledningarna är att i stort sett alla kommuner stängt dörren för privata vårdaktörer.

OROLIG. Ingela Lekfalk, distriktsordförande i Företagarna, menar att Norrbotten kommer hamna efter om inte Lov införs i fler kommuner.

OROLIG. Ingela Lekfalk, distriktsordförande i Företagarna, menar att Norrbotten kommer hamna efter om inte Lov införs i fler kommuner.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2014-09-30 18:00

De privata vårdföretagen är den bransch som har den starkaste utvecklingen i landet. Under 2013 ökade omsättningen hos företagen med 23 procent. Men utvecklingen gör att Norrbotten sjunker som en sten i företagsrankingen. Från en andraplats har länet halkat ner på en 14-placering.

Anledningen är att nästan ingen kommun i Norrbotten infört Lov, lagen om valfrihet. I nuläget finns den endast i Boden och Haparanda.

Ingela Lekfalk, regionschef hos Företagarna, ser en stor risk i det hårdnackade motståndet till de privata aktörerna som skulle kunna ta plats inom äldreomsorgen.

– Om vi i Norrbotten väljer att stå utanför, så är det andra bolag i södra Sverige som bryter ny mark och växer sig starka, säger hon.

Hon menar att man framför allt stänger ute kvinnorna som företagare

– Vi är ett län som är väldigt beroende av gruvnäringen. Säger man nej till det här så har vi ett beslut som får konsekvenser, säger Ingela Lekfalk.

Den undersökning som presenterades under tisdagen visar också att det är just Boden som rankas som bästa företagarkommun i länet. Totalt på tionde plats i landet.

– Vi var ju tidigt ute. Idag har vi ett företag som Inre kraft med 700 anställda i både Norr- och Västerbotten. Det är något som politikerna kan ta med sig. Det gäller att ta tag i chansen, säger Rikard Mattsson.

Ingela Lekfalk vill samtidigt se strängare regler för de privata aktörerna. Öppen bokföring, rätt till heltider, samma utbildningsnivå som de offentligtanställda är några krav som bör finnas.

– Det kravet kommer ju från våra medlemmar själva. 90 procent av företagen drivs av kvinnor som inte har riskkapital inne i sina företag. De är seriösa företagare, säger hon.

– Om man ställer samma krav på en privat vårdutövare kan jag inte se något hinder i att vi inte ska vara tillåtande mot den privata företagsamheten.

Enligt Ingela Lekfalk är det många företagare i branschen som för oförtjänt kritik.

– Det kommer en våg av negativ publicitet som far över dem här som inte förtjänar det. Det är väldigt oturligt, säger hon.

– I Norrbotten har det blivit en ganska stor låsning runt det här kan jag tycka. Stämningen runt den här typen av företag piskas upp i media.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om