Läs med läsare - ett sätt att lära sig svenska

Läsare och medläsare är en del av projektet "Integrera mera" som startade i Luleå 2008.- 70 har anmält sig att det vill bli läsare och alla bor inte på Hertsön, säger Ulla Carin Palm.

Luleå2009-03-11 06:00
I ett halvt år har det planerats från kommunens och Röda Korsets sida för möten mellan läsare och medläsare. Läsaren är en person från ett annat land som vill träna sig i det svenska språket. Medläsaren finns där för att hjälpa till med uttal och ordförståelse.
Två som redan kommit igång är Bodil Edenhagen och Sara Laryobakhos som träffats och läst tillsammans sedan i januari.
Genar i kurvorna
- Ibland genar vi i kurvorna. Sara är duktig på engelska, säger Edenhagen om problemen bland annat med att förklara politik.
Sara Laryobakhos läser och avbryts då och då av Bodil Edenhagen som frågar om hon förstått det hon läst.
Röda Korsets Helen Hugosson är projektledare för läsmötena. Hon berättar att intresserade för fylla i en ansökan, som förutom namn innehåller uppgifter exempelvis som andra intressen.
Sedan försöker hon hitta en lämplig personer. Första introduktionsträffen sker i Röda korsets lokaler på Hertsön. Men sedan är det fritt fram att välja andra mötesplatser på Hertsön - biblioteket, kyrkan, LSK:s kansli eller miljögården.
Minst en timme i veckan
- Nu är det klart även med biblioteket i Kulturens hus, säger Hugosson som tillägger att deltagarna får skriva på en överenskommelse.
Målet är att deltagarna ska mötas minst en timme i veckan, något som i förlängningen kan leda till kulturella utbyten och nya bekantskaper. Kanske också till diskussioner i brännande ämnen eller intressen.
- Förhoppningsvis övergår det till vänskap, säger Palm och förklarar att nya vänner kan leda till ännu fler.
"Skolan kan inte hjälpa"
Mojga Farahani är en av dem som just anmält sitt intresse för att bli läsare.
- Skolan kan inte hjälpa, säger hon om SFI och förklarar att bästa sättet att nöta in ett nytt språk är att hela tiden repetera.
Helen Hugosson berättar också att kontakter har tagits med Rotary, eftersom föreningen har många medlemmar och ett enormt kontaktnät. Något som kan leda till att sprida informationen.
Fotnot: Läs mer på www.redcross.se.
För anmälan: helen.hugosson@redcross.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om