Lars-Åke Källhammer får en varning

UPPDATERAD
Mäklaren Lars-Åke Källhammer företrädde säljaren och presenterade ett felaktigt intyg från Bolagsverket. Nu får han en varning av Fastighetsmäklarnämnden.– Det kommer mera, säger Mikael Heidlund, jurist på Fastighetsmäklarnämnden.

Foto:

Luleå2011-04-13 16:36

Affären gäller en fastighet på Teknikergatan i Luleå, då Lars-Åke Källhammer, mäklare på Husman Hagberg, hade uppdraget att medverka vid ombildningen från hyresrätt till bostadsrätt.
På köpstämman, som hölls 2007, utropade sig Lars-Åke Källhammer till ordförande och förklarade då att han hade fullmakt att företräda säljaren, vilket bekräftas av Lantmäteriets protokoll.
Källhammer har själv hävdat att det rör sig om en felskrivning i protokollet.
Vid köpstämman förekom också ett intyg från Bolagsverkets intygsgivare som aldrig var undertecknat när den ekonomiska planen lades fram.
Satt på två stolar
Anmälaren, som var revisor i bostadsrättsföreningen, har framfört omfattande kritik hos Fastighetsmäklarnämnden och även ansökt hos länsstyrelsen om en så kallad särskild granskare.
Enligt anmälaren har Källhammer suttit på två stolar och företrätt hussäljaren – på bekostnad av hyresgästerna.
Fastighetsmäklarnämndens disciplinnämnd går på anmälarens linje och konstaterar att Lars-Åke Källhammer inte har iakttagit god fastighetsmäklarsed.
"En uppgift om intygsgivare får anses vara central i samband med ombildning. Förfarandet har medfört att stämman fattat beslut om köp med en felaktig uppgift", skriver disciplinnämnden i sin bedömning.
De konstaterar vidare att mäklaren har "uppträtt som ombud för säljaren vid lantmäteriförrättningen. Agerandet strider mot fastighetsmäklarlagens bestämmelse att en mäklare inte får företräda köpare eller säljare som ombud".
Opartiskhet ett krav
Lars-Åke Källhammer meddelas därför en varning, den mildare graden av disciplinär påföljd.
– Fastighetsmäklarlagen genomsyras av att en mäklare ska vara opartisk. Om mäklaren skjuter uppdragsgivaren i foten och föranleder ekonomisk skada,
då kan han avregistreras, säger Mikael Heidlund, föredragande jurist på Fastighetsmäklarnämnden.
”Det kommer mera”
Det aktuella ärendet är bara en del i en fortsatt handläggning.
– Lars-Åke Källhammer förekommer även gällande annan fastighetshandel i Luleå. Den här varningen är bara en del av helhetsbilden. Det kommer mera, säger Mikael Heidlund, Fastighetsmäklarnämnden.

Fotnot: NSD har förgäves sökt Lars-Åke Källhammer för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om