Den årliga folkhälsoundersökningen i Norrbotten är en nedslående läsning. Länet har överlägset mest hjärtinfarkter i hela landet, både bland män och kvinnor. Länet har kortast medellivslängd. Fetman ökar, framför allt bland barn och äldre män.
Hela 62 procent av länets män lider av övervikt, motsvarande siffra för kvinnor är 45 procent. Det ligger långt över rikssnittet.
– Det vi dör av är hjärt- och kärlsjukdomar. Där ligger vi i topp. Både bland män och kvinnor avviker vi från övriga landet, säger Åsa Rosendahl, statistiker på landstinget.
Undersökningen visar på att Norrbottningarnas kostvanor ligger bakom mycket av fetman. Varannan man, och var fjärde kvinna, i länet äter för lite frukt och grönsaker.
– Det är en stark indikator på hur man äter överlag, det är kopplat till hur ens övriga matvanor ser ut, säger Åsa Rosendahl.
Landstinget har inte sammanställt de samhällsekonomiska kostnaderna för övervikter. Men enligt landstingsdirektör Mats Brännström är de omfattande. Han menar på att landstingets försök till att förbättra folkhälsan störs av tillfälliga trender med olika dieter, som LCHF eller 5:2-dieten.
– Det är en enorm flora av hur man ska äta och inte. Mycket bygger inte på någon kunskap alls, utan verkar vara hopkokat bara, säger han.
– Den kunskap som vuxit fram och som är vetenskapligt underbyggd för att möta det här är jätteviktig. Det är viktigt att vi kommer fram med den, så att folk inte förvillas av sån som inte har någon effekt.
Landstinget ställer sin förhoppning till de hälsosamtal som påbörjades under förra året. Men även folkhälsovägledarnas arbete störs av de olika hälsotrenderna.
– Det här försvårar att komma fram med ett budskap. Det blir ett brus av kostråd och en del råd är otroligt skruvade, säger Mats Brännström.
Catarina Öberg står och plockar bland apelsinerna på Ica Kvantum. Hon äter mycket frukt och grönsaker. Dessutom försöker hon köpa ekologiskt. Hon befarar att övervikten är på väg att bli en klassfråga.
– Jag jobbar i skolan och vi får inte uppmana barnen att ta med sig frukt längre. Det är jättetråkigt. Helst skulle jag se att vi kunde erbjuda dem frukt, säger hon.
– Det kan helt klart ha blivit skillnad.
Lite längre bort står Bernt Styrbäck och fyller en påse med bananer. Han äter dagligen mycket sallad, gurka och tomater.
– Jag har alltid gjort det.
Påverkar det dig hur du mår?
– Det gör det. Man känner sig piggare när man äter mera grönt. Det gör man.