Efter granskningen kommer kommunrevisorerna med tre rekommendationer till barn- och utbildningsnämnden i Luleå. För det första, att BUN ska analysera varför 27 procent av de pedagoger som besvarade Skolinspektionens enkät våren 2020 anser att de inte har förutsättningar att hjälpa elever som är i behov av det.
– Det sticker ut, vi behöver göra en djupare analys. Vad står det för? säger Emma Engelmark (S) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Hon pekar på att Luleå har bättre resultat än riksgenomsnittet när det gäller andelen elever som uppnått kunskapskraven i alla ämnen.
– Man måste ta reda på vad är det som ligger bakom det. Ofta handlar det om tid. Att det är en så pass hög andel är en anledning att det ska vara ett prioriterat område, anser Sana Suljanovic (M).
– Det är ju allvarligt, kommenterar Thomas Söderström (L).
Situationen har försämrats. Vid 2018 års skolenkät var det bara en procent av pedagogerna som gav samma svar.
– Inte konstigt med tanke på allt som skett och de effektiviseringar som legat på skolan, menar Thomas Söderström (L).
För det andra anser revisorerna att det behövs åtgärder för att stärka undervisningen för elever med utländsk bakgrund då skillnaderna mellan skolorna är stora.
– Vi behöver ha våra bästa lärare och rektorer i de skolor som har de största utmaningarna, vi behöver lyfta den diskussionen. Vi behöver se över lärarlönerna, anser Thomas Söderström.
– Det finns en koppling mellan socioekonomisk bakgrund och hur resurserna fördelas i dag. Behövs det justeras ytterligare? funderar Sana Suljanovic.
För det tredje måste tillgången på legitimerade och behöriga lärare bli mer likvärdig mellan skolorna.
– Det är komplext, det handlar om både det kortsiktiga och det långsiktiga arbetet, att få fler att utbilda sig till lärare. Att vi har åtgärdat vikariepoolen är ett sätt att underlätta för lärarna. Är arbetsmiljön bra, förhoppningen är att Luleå kommun då blir en attraktiv arbetsgivare, säger Emma Engelmark.
– Den högst prioriterade frågan, anser Sana Suljanovic och räknar upp en rad tänkbara åtgärder som differentierade löner, fler karriärtjänster, lärartjänster med mindre undervisningstid och lärarassistenter som avlastar lärare.
Kommunrevisorernas rapport ska diskuteras mer ingående på barn- och utbildningsnämndens sammanträde senare i november.