Slår larm om sexhandel: Polisen kan göra mer

Nu slår Eva Norlin, regeringens regionkoordinator i arbetet mot prostitution och människohandel, larm om att polisen i Norrbotten saknar resurser att hjälpa minderåriga som blir indragna i prostitution.

Efterfrågan på sexuella tjänster i Norrbotten ser inte ut att avta trots den pågående pandemin. Nu riktar regeringens regionkoordinator Eva Norlin kritik mot polisen och anser att mer kunde göras för att stoppa brottsligheten. (Personen på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra.)

Efterfrågan på sexuella tjänster i Norrbotten ser inte ut att avta trots den pågående pandemin. Nu riktar regeringens regionkoordinator Eva Norlin kritik mot polisen och anser att mer kunde göras för att stoppa brottsligheten. (Personen på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra.)

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2021-02-25 08:18

Nyligen släpptes årsrapporten för de fyra nordligaste regionerna. Den innehåller dyster läsning. 2020 hade myndigheterna kontakt med 21 personer som var utsatta för prostitution i norra Sverige.

I verkligheten är siffran mycket högre. Kartläggning av annonser på så kallade sugardejtingsidor visar att det bara i Luleå finns uppåt 50 unga kvinnor registrerade.

– Risken är stor att de kan bli utsatta för brott och förr eller senare hamnar i prostitution. Vid kartläggningen hittades en misstänkt minderårig, men i Luleå saknas operativ polis med utbildning och behörighet att ta kontakt med minderåriga på nätet. Vi kunde inte erbjuda snabb hjälp, trots att det kan handla om en person som kan ha blivit utsatt för allvarliga brott som våldtäkt mot barn eller köp av sexuell handling av minderårig, säger Eva Norlin.

Hon efterlyser riktade insatser och uppsökande arbete från polisen i Norrbotten. Hon anser att det är orimligt att det inte finns någon enda polis som har ett användarnamn på sugardejtingsidor i underrättelsesyfte.

– Vi kan inte vara så naiva och tro att män slutar köpa sex bara för att färre utländska kvinnor kommer hit på grund av pandemins restriktioner. Efterfrågan vänder sig istället mot lokala kvinnor och även mot minderåriga. Tyvärr förefaller polisen vara mer benägna på att satsa på insatser mot gruppen av utländska kvinnor, trots att lokala kvinnor som utsätts för prostitution kan vara extremt brottsutsatta och är i stort behov av hjälpinsatser.

Eva Norlin efterlyser en tydlig organisation inom länets polis som kan bidra till att hjälpa unga personer som riskerar att utnyttjas för sexuella ändamål på nätet.

– Vårt problem är att när vi upptäcker en annons, så vet vi inte vem vi ska kontakta i exempelvis Luleå. Om vi ska kunna hjälpa utsatta personerna måste samarbetet förbättras. I Umeå samarbetar vi tätt med en dedikerad polis, vilket har gett resultat.

Trots pandemin ser sexköpen inte ut att minska. Vid en kartläggning i december hittades över 1 000 norrbottniska män som registrerat sig på sugardejtingsajter som sexköpare.

– Män som köper sex är generellt risktagande. De låter sig inte hindras av covid-19. Vi såg visserligen en minskning av antalet sexannonser i Sverige under förra våren, men redan till sommaren hade antalet ökat igen, säger Eva Norlin.

Hjälp till sexköpare

Luleå kommun erbjuder samtalsbehandling till sexköpare. Programmet heter ATV, alternativ till våld. Inom mottagningsenhet arbetar socialsekreterare under sträng sekretess.

Det finns en hjälplinje för oönskad sexualitet, som erbjuder stöd till de som upplever att de tappat kontrollen. Telefonnumret är 020 – 66 77 88.

Däremot saknas en KAST-mottagning i Norrbotten, trots att sådana finns i Skellefteå och Umeå. Förkortningen står för köpare av sexuell tjänst och erbjuder individuella samtal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!