Larm - då dök kemikaliedykarna upp

Räddningstjänsten i Luleå och Piteå genomförde i går en kemikalieövning på Hertsön.Scenariot: en kemikalieolycka hade inträffat på en verkstad och sex personer skulle räddas ur gaserna.

Även kemdykarna måste genomgå en sanering efter utfört arbete för att inte smitta andra. FOTO: Bengt-Åke Persson

Även kemdykarna måste genomgå en sanering efter utfört arbete för att inte smitta andra. FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2009-05-28 06:00
Övningen gjordes i hällregn på räddningstjänstens utbildningscentrum. Ungefär 20 man från både Luleå och Piteås räddningstjänster deltog.
Syftet med övningen var att personalen skulle få träna på att rädda människor och byggnader vid en större kemikalieolycka. Övningen hade också som syfte att stärka samarbetet mellan de två kommunala räddningstjänsterna, som har olika spetskompetenser. Luleå har en "kemenhet" och kan göra avancerade kemdykningar medan Piteå har en avancerad teknik för att kunna göra omfattande saneringsinsatser.
- Händer det någon stor olycka i Norrbotten så blir det ett samarbete mellan Luleå och Piteå, säger Jim Ohlsson, räddningstjänsten Luleå.
Sedan nyår är Piteå en av fyra saneringsenheter i landet. Det betyder att de ska kunna vara tillgängliga för arbete över hela Sverige.
Salt- och salpetersyra
Scenariot för onsdagens övning var följande: insatsledaren Daniel Olsson fick veta att det skett en olycka med kemikalier inblandade i en verkstadslokal.
Ställningen som kemikalierna stod på hade rasat och både salpetersyra och saltsyra hade läckt ut. Uppgiften var således att rädda de sex personer som befann sig ganska långt in i verkstaden och därefter både sanera lokalen och människorna som kommit i kontakt med kemikalierna.
Kemdykare från Luleå fick ut den ena skadade efter den andra. Därefter tog saneringspersonalen från Piteås räddningstjänst över och duschade de skadade med tvål och vatten innan de kunde skickas iväg med ambulans till Sunderby sjukhus.
- De måste saneras innan de sätts in i ambulansen för att inte skada ambulanspersonalen, säger Torbjörn Landström, kemtekniker på räddningstjänsten i Luleå.
Efter övningen var insatsledaren Daniel Olsson nöjd med allas insatser och han tyckte att övningen förflutit på bra.
Frank Olsson från räddningstjänsten i Piteå var också nöjd.
- Det gick skapligt. Det är bra att vi får trimma oss, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om