Lärarnas krav: låt staten ta över skolan

Mindre än en vecka före valet går lärarna i Luleå på offensiven med tydliga krav: Förstatliga skolan! Höj lönerna! Ge oss mer tid i klassrummen!

ställer krav. Marie Grefve och Jessica Karlström från Lärarnas riksförbund presenterar en rapport som bygger på vad Luleås lärare tycker.

ställer krav. Marie Grefve och Jessica Karlström från Lärarnas riksförbund presenterar en rapport som bygger på vad Luleås lärare tycker.

Foto: Kurt Engström

Luleå2014-09-09 15:45

Lärarnas riksförbund vände sig till alla lärare i Luleå för att få svar på en mängd frågor.

Det har lett fram till en färsk rapport. Men bara 43 procent svarade, vilket gör Marie Grefve , ordförande i Lu leå kommunförening, beklämd.

– Jag tolkar det som en uppgivenhet. Lärarna känner att det är meningslöst att yttra sig, för det händer ändå ingenting.

Men av de svar som ändå kom in kan Lärarnas riksförbund dra slutsatser. Vilket inte minst blir tydligt av sammanställningens rubrik: "Kommunen klarar inte sitt uppdrag".

"Jag hoppas att den här rapporten kommer att uppmana till debatt och samtal mellan politiker, allmänhet och lärare i Luleå", skriver Marie Grefve i förordet.

– Luleå försöker verkligen men det räcker inte. Det är uppenbart att Luleås lärare upplever att vi inte klarar av att ge en likvärdig utbildning, säger Grefve.

Som exempel tar hon datorer i skolan.

– Där fick de första skolorna i Luleå datorer för åtta år sedan. Några väntar fortfarande på att få sina första.

Vilka är era tydligaste krav?

– Att vi måste tillbaka till klassrummen. Lärarna klarar inte längre att vara vaktmästare, kuratorer, sjuksköterskor och annat. Sedan måste rektorn än en gång få bestämma över sin egen skola. Sist men inte minst: vi måste få högre lärarlöner. Och då pratar vi en medveten och långvarig satsning.

Kravet på höjda löner hänger ihop med en farhåga: att det inom fem-sex år kommer att uppstå lärarbrist på grund av stora pensionsavgångar.

– Det kan bli kaos och då kan vi hamna i ett läge där skolorna börjar tävla mot varandra med löner. Och där känner vi att vi inte vill hamna.

Lärarnas riksförbund driver linjen att skolan ska återgå i statlig regi – av rättviseskäl.

Skolan har varit ett hett ämne i valrörelsen och det finns tre partier som aktivt driver linjen att skolan åter ska skötas av staten: det är Folkpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Men de två stora partierna är för att kommunerna fortsätter driva skolan.¨

När det gäller lärarna i Luleå är det en förkrossande majoritet, nio av tio, som vill att staten ska ta huvudansvaret. Åtta av tio anser att de skulle få bättre förutsättningar om staten tog över ansvaret.

Undersökningen visar även att Luleås lärare saknar förtroende för kommunens politiska ledning.

Fakta/Kommunaliseringen av skolan

Beslutet att överföra ett ökat ansvar för skolan till från staten till kommunerna togs 1989 av Socialdemokraterna, med stöd av Vänsterpartiet kommunisterna. Omröstningen slutade med 162 röster för och 157 röster emot. Drivande i frågan var dåvarande skolminister Göran Persson. I sina memoarer skrev Persson: ""Jag är övertygad om att jag resonerade rätt, även om jag samtidigt insåg varför lärarna gjorde sådant motstånd. Den statliga kopplingen gav dem högre status i förhållande till kommunalanställda. Jag förstod deras motstånd, men det gamla systemet var dödsdömt".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!