Luleå satsar 30 miljoner kronor under tre år i hopp om att säkra lärarbemanningen och bli Sveriges bästa skolkommun. Det positiva budskapet sprids just nu i en film i sociala medier.
Men mitt i pr-offensiven beslutade barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott att det samtidigt ska sparas 19 miljoner kronor nästa år.
Vi har redan berättat om hur sparpaketet drabbar Luleås föräldrar och förskolor, med bland annat minskad barnpeng på 600 kronor per barn och höjda barnomsorgsavgifter.
Läs mer: Nytt sparpaket drabbar förskolor
Nu slår Lärarförbundet larm om att även grundskolan och gymnasiet blir lidande.
– Valet är över, då börjar det sparas igen. Jag har en hel bok med svikna politikerlöften. Alla våra medlemmar känner sig lurade, säger Bo Ericsson, Lärarförbundet.
Ett orosmoln är det sänkta kravet på bara en fritidspedagog – i stället för två – på varje avdelning, där det kan vara uppemot 36 barn. Även om en fritidsassistent också finns på avdelningarna, menar Lärarförbundet att pedagogiken blir lidande.
– Fritidshemmen förvandlas till förvaringsplatser. Det måste bemannas mycket bättre utifrån antalet barn. Satsa pengar på att utbilda fler fritidspedagoger.
En annan stor farhåga är att gymnasieskolan förväntas minska på läromedelskostnader med 2,4 miljoner kronor, då material, verktyg och maskiner ersätts med datorer.
Detta slår mot undervisningen på praktiska utbildningar som el-, livsmedels- och byggprogrammet, enligt Lärarförbundet.
– Säg att du ska laga en köttgryta. Inte kan du göra det på en dator – och inte kan du spika heller. Enbart teoretisk undervisning i praktiska ämnen är omöjligt. Det är som att bygga ett hus, utan att ha en enda planka.
Även läroböcker ersätts med datorer.
– All forskning visar att böcker är mycket bättre än datorer. Hur man som förälder ska tycka att detta är bra, förstår inte jag. Att bara kunna sköta tangentbord, i stället för att lära sig skriva och räkna, är förödande.
Den gångna mandatperioden har Lärarförbundet suttit i förhandlingar med kommunen om att sparivern måste få ett slut.
– Alla våra yrkanden har avslagits. Nu hoppas vi ändå att kommunfullmäktige till slut vaknar upp. Sluta spara på skola och barnomsorg. Det är vår framtid det handlar om, säger Bo Ericsson.
Han ger inte mycket för kommunens pr-kampanjer, eller att Luleå ska bli "Bästa skolkommun".
– Det finns inga möjligheter till det, när skolan avrustas så mycket. Och filmerna har minimal inverkan, inte är det fler som stannar kvar i yrket tack vare dem. Kanske kommunen borde bromsa alla byggnationer som pågår i stället? Det finns faktiskt lagar som reglerar att skola och omsorg ska gå i första hand, säger Lärarförbundets ordförande i Luleå.