Lärarna måste hålla koll

Var tredje elev har blivit kränkt på nätet och de flesta kränkningarna sker på Facebook. Friends gästade Luleå och utbildade lärare i hur de ska hantera nätmobbning.

MONOLOG. Johanna Alvin körde en teatermonolog som hon brukar göra inför eleverna.

MONOLOG. Johanna Alvin körde en teatermonolog som hon brukar göra inför eleverna.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2014-03-31 16:51

För två veckor sedan presenterade antimobbningsorganisationen Friends en rapport om nätmobbning. Den mest utsatta gruppen för kränkningar på nätet är tjejer mellan 13-16 år, där 54 procent av de tillfrågade har utsatts och en femtedel vid flera tillfällen.

Påståendet att ungdomar inte längre "hänger på Fejjan" avfärdas av Friends. Det är där den absoluta merparten av kränkningarna sker.

– I en den här rapporten svarar ungdomarna att de faktiskt visst hänger där, men de skapar slutna grupper som de vuxna inte kommer åt, säger Johanna Alvin, utbildare på Friends.

Lärare har en stor utmaning i att försöka hålla koll på vad eleverna gör mot varandra på Internet, även om det sker på kvällar och helger.

– Om det följer med eleverna till vardagen så har skolan en skyldighet att reda ut det, säger Johanna Alvin.

– Det här är något vi måste tänka på, även om det händer på fritiden så följer det med till skolan och det kan bli väldigt stora konsekvenser av det om man inte tar tag i det. Däremot är det inte enbart skolans ansvar, utan föräldrarnas också, säger Anna Lifbom, mellanstadielärare i idrott på Torpgärdsskolan i Boden.

Många av hennes elever har smarttelefoner med sig på lektionerna. Under lektionstid samlar hon ihop dem i en låda så de kan koncentrera sig på undervisningen.

Anna Lifbom säger att de jobbar väldigt aktivt med att förebygga mobbning på nätet.

– Det är inte något man tar upp en gång per termin med eleverna, utan det är vardag och något som pågår hela tiden, säger hon.

Har ni någon erfarenhet av nätmobbning?

– Ja, det har vi. De kan skriva taskiga saker om varandra och lägga ut bilder på andra som man kanske inte får lägga ut. En del av programmen på nätet kan man inte heller se historik, och där skriver de väldigt taskiga saker. Elever blir väldigt ledsna. Och det händer redan i årskurs fyra, säger Anna Lifbom.

Har det hänt att du haft elever som inte vill komma till skolan, på grund av nätmobbning?

– Det finns de som har ont i magen. Som idrottslärare är ju största skräcken att någon elev ska fota någon annan i omklädningsrummet, säger Anna Lifbom.

Johanna Alvin säger att det är viktigt att skolan bakar in arbetet mot nätmobbning i det ordinarie trygghetsarbetet som bedrivs varje dag.

– Man ska utreda det precis på samma sätt som om det hade skett ute på skolgården. Man behöver inte göra det så stort. Vi frågar alltid våra barn hur de mår, vad de har gjort på rasten, träningen och då kan man fråga om det hänt något på nätet också.

jessica.rosengren@nsd.se, 0920 - 26 30 33

NÄTRAPPORTEN

26 procent upplever att deras lärare inte visat intresse, pratat om hur man ska vara mot andra eller pratat om vad man kan göra om man blir kränkt via mobil, dator eller surfplatta.

Tjejer löper fyra gånger större risk att utsättas för kränkningar som handlar om sex än killar.

Facebook är den plats där flest elever utsätts för kränkningar.

Åtta av tio vet vem som har kränkt dem.

En kränkning är när en person blir så illa behandlad att hen känner sig ledsen, sårad eller mindre värd.

Källa: Friends

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om