Mammorna som lär sig svenska på öppna förskolan

De kommer från vida världen och bygger nya liv i Luleå. Men utrikesfödda kvinnor blir ofta kvar i hemmet har det visat sig och kan bli isolerade. Det här ska ett projekt i Luleå nu ändra på.

Marwa Amar från Sudan och Kisanet Gunbot från Eritrea läser tillsammans och hjälper varann fram i svenska språket.

Marwa Amar från Sudan och Kisanet Gunbot från Eritrea läser tillsammans och hjälper varann fram i svenska språket.

Foto: Viktoria Berglund

Luleå2023-09-19 11:00

I hallen till Mötesplatsen som är öppen förskola varje vardag mitt i stan samsas såväl små som stora skor, vagnar, paraplyer och väskor. 

Genom en grind från hallen kommer vi in i själva lekrummet där pedagogerna Susanne och Eva syns leka med barn och vuxna på golvet. På plats finns även Anna-Sol Renberg från Rädda barnen.

– Vi är här onsdagar och torsdagar och ger utrikesfödda, föräldralediga mammor chansen lära sig svenska genom vårt projekt som heter "Samverkan för jämlikt lärande", berättar Renberg och visar in till ett av studierummen.

undefined
Beriha med sonen Abraham och studiekompisen Esmahan under en av lektionerna.

Där sitter läraren Sara Matti med två kvinnor vid ett litet bord. De talar intensivt, med kroppsspråk och tonfall. På svenska. De två kvinnorna heter Esmahan och Beriha och har kommit hit med varsin son, Malik och Abraham. Gossarna är ömsom i deras famnar, ömsom i någon av de andra vuxnas famnar.

– Det är jättebra komma hit. Sara är så duktig och vi får hjälp med våra barn medan vi läser, säger Esmahan.

I ett annat rum sitter fem kvinnor samlade och läser ur en studiebok. En av dem är Kisanet Gunbot.

undefined
Kisanet Gunbot med sonen Nolawi Zeriet och Anna-Sol Renberg.

– Jag älskar det här. Jag kom till Sverige från Eritrea för ett år och sju månader sedan. Hann läsa på SFI ett par månader men sedan födde jag min son och då var det som att man kom ifrån allt. Men sedan i mars, när de startade det här projektet, har jag varit här varenda vecka. Det är så bra. Både för språket och för att ta sig ut.

Kisanet Gunbot har även börjat gå andra dagar till öppna förskolans mötesplats för föräldralediga.

– Det är jättebra träffa svenska barn och vuxna. Prata, lyssna på hur de pratar med sina barn, vara med på sångstunderna.

undefined
Marwa Amar från Sudan och Kisanet Gunbot från Eritrea läser tillsammans och hjälper varann fram i svenska språket.

Hon är helt inriktad på att ta sig ut i arbetslivet efter föräldraledigheten. Först mer SFI, sedan studier på Komvux, plugga till undersköterska och småningom bli sjuksköterska. Hon vet att många kvinnor sitter hemma och inte går in i arbetslivet.

– Alla skulle behöva den här svenskaundervisningen vi har med Sara här. Hon sitter ned med en, tittar på en, lyssnar, och gör att man vågar börja prata. Hon ser en och man vågar mer och mer, berättar Kisanet.

Sara Matti ler när hon får höra Kisanets tankar.

– Det är just så jag vill vara. Nära, låta dem växa. Att vara lärare är ju alltid att vara flexibel. Så är det ju även när jag är på SFI i mina klasser där, men här blir det ju lite närmare.

undefined
Selina Kidane är fembarnsmor och glad att språkprojektet kom igång under hennes föräldraledighet med sonen Tomas.

En utmaning för Sara är att hon aldrig vet vilka som kommer från gång till gång. 

– Just idag kan jag säga att hon undervisar svenska på tre olika nivåer, samtidigt. I samma rum. Hon är otrolig, säger Anna-Sol Renberg.

undefined
Selina Kidane med sonen Tomas och Kisanet Gunbot med sonen Nolawi.

Projektet, som är ett år långt, har hittills hunnit involvera runt trettio kvinnor. När vi är på besök är nio utländska kvinnor på plats. De studerar mellan nio och elva på förmiddagen, sedan är det sångstund med de andra på öppna förskolan, därefter ger flera av mammorna sina barn lunch i det gemensamma lunchrummet innan de bäddas ned i vagnen för lunchvila och hemfärd.

– Det är ett otroligt fint projekt. Vi som ligger bakom det, alltså från Rädda Barnen, kommunen och Länsstyrelsen, hoppas det ska bli permanent. Det här känns nämligen livsviktigt, att vi får ut kvinnor från isoleringen, integrerar dem så här, i sin mammaroll med barnen med sig, bland andra vuxna som kan ta hand om barnen när de studerar, och verkligen ger dem en chans komma in i språket, och därmed i samhället, berättar Anna-Sol Renberg.

Språkprojektet

Projektet Samverkan för jämlikt lärande är finansierat av Länsstyrelsen. 

Det bygger på samverkan mellan SFI, Rädda Barnen och den öppna förskolan Mötesplatsen i Luleå.

Erbjuder mammor möjligheten att studera svenska samtidigt som de har sitt barn med sig till Mötesplatsen och möter andra, såväl utrikesfödda som svenskar. 

Projektet innehåller även andra kunskapshöjande och rättighetsstärkande moment, som tar upp olika teman.

Källa: Rädda Barnen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!