Lärare i nytt nätverk
På torsdagen invigdes lärarnätverket Lutek i Teknikens hus.- En höjd kompetens hos lärarna ligger till grund för projektet, säger Ann Isaksson Pelli, utvecklingsledare, Luleå kommun.
Kristina Wallgren, lärare för årskurserna 3-6 på Porsöskolan, ska utbilda kontaktlärarna. FOTO: Göran Ström
Foto: Göran Ström
Inspiration och högre mål
- Detta är en utbildning för lärare som ska ge mer inspiration till elever så att de i sin tur väljer tekniska och naturvetenskapliga utbildningar, säger Isaksson Pelli.
Även "en högre måluppfyllelse" för eleverna i ämnena teknik och naturvetenskap är en avsikt med nätverket, uppger Isaksson Pelli.
Teknikens hus ska bidra med resursmaterial från tidigare nätverk till även detta projekt.
- Det handlar om att vi tar steget längre och att lärarna ska få ökad tillgång till våra resurser och kunna använda dem i undervisningen, säger Eva Jonsson, vice verksamhetschef på Teknikens hus.
Hon ingår i projektets styrgrupp tillsammans med Ann Isaksson Pelli, Marianne Nilsson, representant för kontaktlärarna, Louice Stridsman, representant för rektorerna, och Maj-Lis Hörnqvist, lektor på LTU.
Fyra hundra engagerade
Enligt Sture Bryggman, skolchef, är teknik ett eftersatt ämne och han uppger att kommunen inte har formellt utbildade lärare i teknik.
- Likaväl som Luleå behöver regionen fler tekniklärare och det gäller nog generellt för hela Norrbotten, säger han.
Fyra utbildningsdagar per år ska hållas där två kontaktlärare från varje rektorsområde utbildas. Dessa kontaktlärare håller sedan två inspirationsdagar per termin för kolleger i sitt område och sedan kan lärarna föra ut sin kunskap till eleverna.
I slutändan kommer runt 400 lärare att bli engagerade i projektet, tror Sture Bryggman.
- Lyckas vi bra med det här kommer vi att se enorma katapulteffekter, säger han.
Under första året kommer tyngdpunkten att ligga på teknikämnen. Sedan kommer naturvetenskapen med universitetet in i bilden mer aktivt och det tredje året arbetar man med båda
ämnena tillsammans.
Första utbildningsdagen sparkade i gång redan på torsdagen.
En "väldigt vid gissning" enligt Bryggman är att kostnaden för projektet kommer att vara runt 200 000 kronor per år.
- Projektet har låga kostnader eftersom Teknikens hus gör det via sin befintliga personal, säger han och uppger vidare att kommunen står för vikariekostnaden de dagar lärarna är på kurs.
Positiva lärare
Louice Stridsman, rektor för Gammelstad-Rutviks rektorsområde, säger att lärarna i rektorsområdet är "otroligt positiva" till projektet. De har redan haft en introduktionsdag till nätverket.
Kristina Wallgren är lärare för årskurserna 3-6 på Porsöskolan och ska utbilda sammanlagt tio lärare på Porsöskolan.
Vad vill du förmedla till lärarna?
- Hur man gör undervisning
i naturvetenskap och teknik på ett inspirerande och trevligt sätt för barnen, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!