– Vi är tvingade att vidta åtgärder, säger Mats Aspemo, vd för Länstrafiken.
Förslaget till organisationsförändringar är lämnat till facket för MBL-förhandling, som ska genomföras den 26 oktober. De som berörs tillhör den delen av bolaget som hanterar den allmänna kollektivtrafiken, där totalt 20 personer jobbar i Luleå och Överkalix.
Den andra delen, som sköter sjukresor och färdtjänst, berörs inte. Där finns 25 anställda.
– Jag kan inte gå in på vilka tjänster det handlar om men de som är berörda har fått information. De är ledsna, så klart. Men det finns också en förståelse för att vi måste vidta åtgärder.
Förutom tre uppsägningar sker fyra interna omflyttningar, varav en besätter en vakant tjänst på Regionala kollektivtrafikmyndigheten.
– Vi räknar med en besparing på några miljoner, säger Mats Aspemo.
Länstrafiken har dragit med stora underskott en längre tid. Vid avvecklingen av Bussgods togs ett steg mot en ekonomi under kontroll. Men coronakrisen har slagit hårt, och årets underskott pekar mot hisnande 50 miljoner kronor.
Ytterligare åtgärder är att vänta. Länstrafiken beslutade 2019 att lägga ned tre linjer. Ett antal linjer med låg självförsörjandegrad är dock kvar.
– Vi tittar på linjekartan och kombinationen tåg-buss. Där räknar vi med att jobba med buss där efterfrågan är stor medan vi vill införa efterfrågestyrd trafik med mindre fordon där det är glesare mellan passagerarna. Det finns i andra delar av Sverige och fungerar bra, säger Aspemo.