Länsstyrelsen har inventerat befintliga och möjliga vattenresurser, deras nuvarande skydd samt vilka faktorer som kan utgöra hot, risker eller påverkan nu eller i framtiden.
Syftet är att skapa en regional vattenförsörjningsplan för Norrbotten.
Jämfört med snittet i landet är få dricksvattentäkter i Norrbotten skyddade. Gruvor, sand- och grustäkter, fordonstrafik, jordbruk och skogsbruk är exempel på verksamhet som kan utgöra potentiella föroreningskällor.
De flesta kommuner i länet saknar dessutom en fullgod plan för reservvattenförsörjning. Länsstyrelsen slår fast att det måste bli en ändring på det.
Norrbottens kommuner uppmanas att göra en stor översyn; att övervaka råvattnets kvalitet, börja klimatanpassa vattenförsörjningen och samarbeta mer.
Länsstyrelsen skriver: "När det gäller bristområden visar undersökningar att många fjällorter har svårt att hitta vatten. Dessutom finns det vattenresurser med kvalitetsproblem, det vanligaste problem i grundvattentäkterna är höga halter av järn, mangan och låga pH. I vissa områden i länet finns risk för radon i grundvatten i berg".