Anledningen till att länsstyrelsen avstyrker skyddsjakt i sitt yttrande till Naturvårdsverket är att minst en av vargarna anses vara genetiskt viktig, eftersom den är av finsk-ryskt ursprung.
- Men det är inte uteslutet med skyddsjakt. Det beror på skadebilden, säger Kjell Sundvall, chef för fältenheten vid länsstyrelsen.
Det troligaste är att man väljer en annan lösning.
- Sannolikheten för en flytt är ganska stor. Men vi vet ännu inte om båda vargarna är östliga. Det skulle underlätta om det var så, säger Sundvall.
Jaktkriterierna uppfylls inte
Ansökan om skyddsjakt på vargparet lämnades in den 22 januari av Korju sameby, som har ett drygt 1000-tal renar i hägn i området där vargarna rör sig.
Det är Naturvårdsverket som beslutar.
- Länsstyrelsen anser att kriterierna för skyddsjakt inte är uppfyllda och det är en del i vårt beslutsunderlag. Hur tungt det väger kan jag inte uttala mig om och inte heller vilken av de förebyggande åtgärderna som det lutar åt i dagsläget, säger Göte Hamplin, vilthandläggare vid Naturvårdsverket.
- Vi förstod direkt att det inte skulle bli skyddsjakt. Men flyttar de inte vargarna snart så flyttar vi dem till Finland, och då brukar det lösa sig, säger Kent Alainentalo, ordförande i Korju sameby.
- Vi kommer att skynda på beslutet allt vad vi kan, säger Hamplin.