Det menar Per-Anders Jonsson, chef för naturskyddsenheten vid länsstyrelsen.
– Vi ställer oss frågande till hur det ska fungera. Vi vet inte heller hur lång pausen blir och vi skulle gärna se mer fakta på bordet om varför beslutet tagits. Det har man inte redovisat, säger han.
Läs mer: Skogens skydd kan förändras
Skogsstyrelsens beslut att pausa inventeringen av nyckelbiotoper i nordvästra Sverige kom för knappt två veckor sedan. Myndigheten anser att tillämpningen av begreppet inte fungerar.
Jonsson tycker att beslutet borde föregåtts av ett samråd mellan skogsstyrelsen, länsstyrelsen och Naturvårdsverket.
– Mig veterligt har det inte varit något samråd, vilket känns konstigt eftersom vi tillsammans precis fastställt en ny strategi för skydd av skog där vi pekar på vikten av att fortsätta med inventeringarna. Det finns stora kunskapsluckor när det gäller skogen i nordväst, säger han.
Läs mer: "Regeringen borde ta skogsstyrelsen i örat"
I vanliga fall har skogsstyrelsen och länsstyrelsen ett samarbete när det gäller arbetet med skyddsvärd skog. Skogsstyrelsen kontaktar länsstyrelsen när nyckelbiotoper identifieras och diskuterar inlösning och reservatsbildande.
– Nu vet vi inte hur de tänker arbeta. Ska de låta bli att göra sina stickprov på avverkningsanmälningar eller åker de ut och kontrollerar och låter bli att säga något om det är en nyckelbiotop? Vi vet inte.
Länsstyrelsen bedriver även ett eget inventeringsarbete. Det fortskrider som vanligt.
– Jag ser stora svårigheter om skogsstyrelsen är ute efter ett helt nytt sätt att se på nyckelbiotopsbegreppet. Det som gäller nu har vi använt sedan 1990-talet då inventeringarna började, säger Per-Anders Jonsson.