Länsstyrelsen på fjärilsjakt

Finns det fortfarande några fjärilar kvar av arten violett guldvinge i Norrbotten? Det undrar länsstyrelsen och ber allmänheten om hjälp.

SÄLLSYNT. Så här ser guldvingen ut.

SÄLLSYNT. Så här ser guldvingen ut.

Foto: Caroline Sandgren

Luleå2014-05-24 13:35

– Violett guldvinge är ett levande minnesmärke från det äldre kulturlandskapet, säger Linda Johansson, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen.

Sedan 1971 finns ett tiotal kända fynd av guldvingen. I norra Finland har något fler observationer gjorts.

Guldvingen lever i fuktiga, ogödslade ängs- och betesmarker och i rikkärr. Den kan även finnas i blomrika vägkanter och kraftledningsgator.

Arten har en stark koppling till en specifik kärlväxt, ormrot. Den vuxna fjärilen lägger nämligen sina ägg på undersidan av ormrotens blad.

– Ormrot och miljöerna finns i länet, varför jag ändå hyser ett hopp om att violett guldvinge finns i större utsträckning än vad som tidigare är känt, berättar Linda Johansson.

Idag är Violett guldvinge klassad som starkt hotad i den nationella rödlistan. Nyligen fastställde Naturvårdsverket ett åtgärdsprogram för arten.

– De fynd av fjärilen som vi får in ökar kunskapen om var arten finns kvar och vi kan använda informationen som underlag vid planering av skötsel- och restaureringsåtgärder, säger Linda Johansson.

Fjärilen är relativt lätt att känna igen med orange vingundersidor med mörka fläckar och violetta till bruna vingovansidor. Fjärilen är fridlyst och får inte fångas eller skadas på annat sätt. Den som ser fjärilen ska rapportera, helst med foto, på www.artportalen.se eller via mejl till violettguldvinge@lansstyrelsen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om