I juni beslutade kommunfullmäktige i Luleå att anta detaljplanen som gör det möjligt att exploatera kvarteret Biet, den stora grusparkeringen mellan länsstyrelsen och Sandviksgatan. Fastighetsägaren Diös planerar att bygga både kontor och bostäder i kvarteret. Det handlar om 70-110 lägenheter samt kontor och lokaler för exempelvis gym, butiker och restauranger.
Den högsta byggnaden kan bli 13 våningar hög och placeras i hörnet Sandviksgatan-Residensgatan. Ett andra hus längs Residensgatan kan bli sju våningar högt. Längs med Stationsgatan föreslås två punkthus med bostäder i tio våningar och längs med Sandviksgatan ett kontorshus i fyra våningar.
Länsstyrelsen har beslutat att överpröva kommunens beslut, med hänvisning till att genomförandet av detaljplanen kan medföra risker för människors hälsa och säkerhet. Det är transporterna av farligt gods (flygbränsle) längs med Sandviksgatan som oroar länsstyrelsen.
– Det är den frågan som kommunen måste klargöra, hur har de tänkt säkerställa att det inte blir någon risk, säger länsarkitekt Nelli Flores Nilsson på länsstyrelsen.
Under processen med att ta fram detaljplanen har länsstyrelsen begärt att kommunen ska göra en riskanalys, men det har kommunen inte gjort. Nu har länsstyrelsen satt ned foten.
– Kommunen behöver göra en riskanalys för att utesluta att det inte finns risker för människors hälsa och säkerhet i samband med en olycka, säger Nelli Flores Nilsson.
Luleå kommun har framfört att man håller på att vidta åtgärder för att få bort transporterna av farligt gods från Sandviksgatan.
– Länsstyrelsen behöver ha konkreta åtgärder, ett löfte räcker inte när det gäller den här typen av frågor, säger Nelli Flores Nilsson.
Kommunens handläggare har missuppfattat en rekommendation från länsstyrelsen och tolkat det så att det är länsstyrelsen som förordar att transporterna av flygbränsle ska gå kortast möjliga väg från Uddebo, genom Luleå centrum.
– Det är E4-avfarten i Gäddvik som avses, definitivt inte i centrum. Kommunen har misstolkat länsstyrelsens rekommendationer, säger Nelli Flores Nilsson.
Länsstyrelsens beslut togs i juli och nu ska en dialog inledas mellan länsstyrelsen och Luleå kommun. Det hela brådskar, då lagen ger länsstyrelsen två månader på sig att överpröva beslutet och eventuellt upphäva detaljplanen.