Det går inte att ta miste på hur viktig gruvnäringen är för den tidigare bergmästaren, som på onsdagen föreläste på ett gruvseminarium i Luleå.
Och den senaste tidens debatt om det gruvbrytning eller inte i bland annat Kallak har fått honom att ta ton.
– Länsstyrelsen spårat ut. Det är en katastrof för gruvnäringen om det inte sker en rättelse.
Bearbetningskoncession är ett krav som måste uppfyllas innan en gruva kan dra igång. Länsstyrelsen har att granska hur etableringen stämmer överens med Miljöbalken.
– Det finns olika slag av riksintressen. Nuvarande lagstiftning på området ett hafsverk – det finns många delar som borde ses över, säger Hedström som tillägger att samma fläck kan rymma flera riksintressen.
– De kan krocka med varandra, men det är ingen katastrof. Frågan är vilket intresse som ska ha företräde. Det är här länsstyrelsen har farit vilse.
Enligt Hedström har länsstyrelsen inte gjorde de analyser som krävs när riksintressen krockar.
– Jag tvivlar att det gått rätt till när rennäringen getts företräde, säger han och menar att det skett på oriktiga grunder.
Han betonar att det tydligt står i Miljöbalken hur ärenden ska hanteras när det handlar om flera riksintressen.
– Det ska främja en långsiktig hushållning. Då kan man välja att bevara naturresurser eller ta i anspråk, säger han och pekar på det viktiga att nyttja de mineraltillgångar som finns.
För honom är det ingen tvekan om att de samhällsekonomiska intressena, som sysselsättning, ska väga tungt.
– Detta struntar länsstyrelsen i, rennäringen ges företräde. De borde i stället titta på vad en etablering leder till för konsekvenser för renantalet och hur man eventuellt kan kompensera detta.
– På länsstyrelsen finns inte en tillstymmelse till detta. Om de fortsätter i samma spår finns inga nya gruvor i sikte.
Hedström berättade vidare att Europa förbrukar 20 procent av metallerna i världen, men producerar bara fyra. Och att en bil har 30 olika metaller, men att fem bara bryts i Sverige.
För närvarande ligger Eva och Kallak på regeringens bord och Laver hos Bergstaten.
Han noterar vidare att länsstyrelsen inte med ett enda ord antytt att det går att göra undantag för mineraluttag i Natura 2000-områden.
– Beror det på bristande kompetens, ovilja eller något annat?