Länsstyrelsen efterlyser björntjänst med skitjobb

Länsstyrelsen behöver hjälp med ett skitjobb - bokstavligt talat.I höst ska björnbajs från hela Norrbotten samlas in för att inventera björnbeståndet. Minst 3 000 bajspåsar hoppas länsstyrelsen på att få inskickade från allmänheten.

Typiska björnexkrementer som bland annat innehåller blåbär, lingon, barr med mera. Stoppa i påsen och skicka till länsstyrelsen.

Typiska björnexkrementer som bland annat innehåller blåbär, lingon, barr med mera. Stoppa i påsen och skicka till länsstyrelsen.

Foto:

LULEÅ2010-06-02 06:00
Att inventera björnstammen med hjälp av spillning är inte någonting nytt . Det har gjorts i andra län tidigare.
15 000 påsar
Två personer har redan anställts i "bajsprojektet" i Norrbotten för att ställa
i ordning 15 000 insamlingspåsar. Påsarna ska skickas ut till alla Norrbottens älg-
jaktslag samt till bensinmackar och butiker för vidare befordran till allmänheten.
- Eftersom björnarna sover under vintern går de inte att inventera genom spårning i snö som vi gör med de andra stora rovdjuren, säger projektledare Kenneth Karlsson, vid länsstyrelsens fältenhet i Jokkmokk.
Vill ha många prover
Han hoppas få många prover att ta hand om i höst. Ju fler prover som kommer in desto bättre blir resultatet.
- Det vore bra om åtminstone 3 000 av de 15 000 påsarna kommer tillbaka med prover. Speciellt är vi intresserade av att få in prover från de glest befolkade dalgångarna vid fjällkanten. Så det är jättebra om jägare och fiskare som vistas där tar med sig en påse, säger Kenneth Karlsson.
Behöver påsarna fyllas helt?
- Ha, ha! Nej, det räcker med en liten klick om man hittar spillning som ser ut att komma från en björn. Bajspåsarna skickas sedan till ett laboratorium för analys. Labbtestet visar om det verkligen är björnbajs och även vad det är för kön på björnen.
Får man någon betalning för insamlat björnbajs?
- Nej, det finns inga resurser till att betala ut någon ersättning. Men belöningen är att man får en bra bild av björnstammen i Norrbotten. Alla insamlingsplatser ska sedan ritas in på en karta som kommer att finnas tillgänglig för alla på länsstyrelsens hemsida.
I två månader
Insamlingen av björnbajs ska pågå mellan den 21 augusti och 31 oktober.
Spillningsinventeringen ska utvärderas och om resultatet blir positivt kan det bli en upprepning i framtiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om