I Norrbotten finns det omkring 20 000 kända forn- eller kulturlämningar. Kulturmiljölagen skyddar både kända och icke-kända fornlämningar. En avverkning kan behöva avbrytas om det dyker upp en fornlämning.
De fem stenåldersgravarna ligger i nära anslutning till en känd rödockragrav i Västra Ansvar. Trots det fick markägaren klartecken till avverkning.
– Det inträffade är olyckligt, men om vi hade känt till fyndet i förväg hade vi kunnat villkora ett större område. Varken markägaren eller den som sitter högt upp i skogsmaskinen kan veta eller förstå att det handlar om en fornlämning, säger Kerstin Lundin Segerlund.
Var skyddsavgränsningen kring den kända rödockragraven för snålt tilltagen?
– Det kan man kanske tycka i efter hand, men det visar på en kunskapsbrist. Vi kan inte ta beslut om skyddsavgränsningar som är hur stora som helst för att det eventuellt kan finnas fler fornlämningar i området. Det saknar vi lagstöd på i dag. Vi har heller inget stöd till att säga nej till avverkningar i närheten av sjöar eller andra vattendrag.
Skogsstyrelsen är en statlig myndighet som kontrollerar att lagar och regler efterföljs inom skogssektorn. Staffan Norin är chef i region Nord. Han ser inte något motsatsförhållande mellan skogsbruket och bevarandet av vårt kulturarv.
– Skogsbruket har ambitionen att utbilda sin personal för att undvika att köra sönder icke-kända fornlämningar. Jag vet att flera skogsföretag försökt att registrera nya fynd och vidarebefordra det till Riksantikvarieämbetet och länsstyrelser.
Ser du någon möjlighet att begränsa markberedningen i norra Sverige?
– Inte generellt, men självklart där det finns fornlämningar. Markberedning är en viktig åtgärd för att skapa ny skog. Utan det skulle norra Sverige få kalytor, där det tar decennier innan ny uppväxande skog kommer upp. Det skulle medföra en ekonomisk förlust för markägaren. Jag tänker mig att en mer framkomlig väg vore om Länsstyrelsen kunde ringa in områden med hög sannolikhet för icke-upptäckta fornlämningar. Det skulle inte handla om ett förbud utan mer om en varningssignal på 200-500 meter runt exempelvis en rödockragrav. Det vore ett sätt att öka vaksamheten inom skogsbruket. Problemet här är inte själva avverkningen utan mer att man bör vara försiktig hur man kör sina skogsmaskiner, betonar Staffan Norin.