Länsstyrelsen anlägger bränder i reservat

Efter skogsbränderna i Muddus nationalpark och utanför Lainio kröp det fram skalbaggar som man trodde var utdöda. De häftiga fynden har fått länsstyrelsen att själv börja anlägga bränder i naturreservat.
– Vi har genomfört två naturvårdsbränder, säger biolog Anna Högdahl.

Foto:

LULEÅ2013-09-20 19:39

På fredagen arrangerade länsstyrelsen inom ramen för Norrbottens hållbarhetsvecka ett seminarium om de ekologiska effekterna och naturvård efter skogsbranden i Muddus år 2006. Också skogsbränderna utanför Lainio och i Bodträskfors som inträffade samma år berördes.

Miljömålssamordnare Jörgen Naalisvaara var projektledare för uppföljningen av Muddusbranden. Han har koll också på de andra bränderna och påpekar den stora betydelsen för djur och växter.

– Bränder är viktiga för djur och växter. I både Muddus och Lainio hittade vi bland annat platt punktbagge som man trodde var utdöd i Sverige. Slät barkskinnbagge som inte noterats norr om Dalarna sedan 1920-talet dök också upp i Lainio. I Bodträskfors hittades två arter som inte noterats i Sverige tidigare, bland annat en typ av änger.

Kedjereaktion

Under de senaste 150 åren har det brunnit väldigt lite i Sveriges skogar i jämförelse med tiden innan. Brytpunkten är tiden då skogen blev en stor industri och ekonomiskt värdefull på ett annat sätt. Då började man släcka bränderna i en annan omfattning.

– Tidigare brann en procent av skogarna naturligt. Nu brinner 0,016 procent, säger Jörgen Naaalisvaara.

Bränder skapar naturliga miljöer som vi numera har brist på och de döda träden blir viktiga livsmiljöer för insekter, fåglar och svampar.

– Det finns brandälskande insekter, så kallade pyrofiler, som använder den brandhärjade skogen som krog. De känner värmen och röken på flera kilometers håll och väl framme hittar de partners.

Jörgen Naalisvaara beskriver en kedjereaktion i brandhärjad skog.

– Det växer svampar i döda träd som lockar till sig insekter. Insekterna äter svamparna och lockar i sin tur till sig fåglar som till exempel hackspettar som äter insekterna.

Två bränder

I Muddus nationalpark lyckades man efter branden datera träd och bränder ända tillbaka till 900-talet, eller Vikingatiden.

– Och vi fick kunskap om hur det har sett ut tidigare, vilka arter som gynnas av bränder och hur vi ska sköta skyddade skogar i reservat om vi vill genomföra naturvårdsbränder, säger Jörgen Naalisvaara.

Anna Högdahl berättar att länsstyrelsen har genomfört två naturvårdsbränder hittills, en brand i fjol nordost om Arvidsjaur och en brand i år mellan Vistträsk och Storsund.

– Vi har planer på ytterligare tio naturvårdsbränder, säger hon.

Det handlar om naturvårdsbränder i naturreservat.

– Och de sker efter samråd med berörda, till exempel rennnäringen, och vi måste ha noggrann kontroll på var det finns fornlämningar så att inte de kommer till skada, säger Anna Högdahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om