Norrbotten ligger dåligt till om man ser vad som är god prostatavård enligt riksorganisationen Prostatacancerförbundet.
Statistiken för 2012 (se faktaruta) visar att väntetiden för att få tid för mottagningsbesök och eventuell biopsiprovtagning vid samtliga sjukhus i Norrbotten är längre än patientföreningen rekommenderar. Allra sämst är läget vid Piteå sjukhus och Kiruna sjukhus.
– Män är nog dåliga på att ta sig iväg till läkaren så det vore önskvärt med snabbare ryck, säger Jan-Erik Nilsson.
Om blodprovet visar förhöjda värden får man remiss till sjukhus för så kallade biopsinprov. Även där, i väntan på svar, är väntetiderna långa i Norrbotten, dubbelt så långa mot rekommenderade 14 dagar.
– Det är egentligen här som man måste sätta in resurser. Det är en väldigt jobbig väntan på besked om man har cancer eller inte, säger Jan-Erik Nilsson.
Roger Brännström, sektionschef och överläkare vid urologen, håller med.
– Inom 14-18 dagar är rimligt att få besked. Det har dragit iväg lite grann för oss. Men det finns faktorer som gör det svårt att nå målet. Vissa prover måste ut på remiss för att vi ska kunna säkerställa svaret. Sedan är det också så att man tidigare kunde ge en patient besked i telefon. Men det upplevdes otrevligt att få ett cancerbesked i telefon, vilket jag har förståelse för, så numera tar vi tillbaka alla till urologmottagningen för att diskutera provet, oavsett om man har cancer eller inte. Det går åt mycket tid för detta.
Det är möjligt att Norrbotten återgår till telefonmodellen i de fall provet är utan cancer.
– Så gör man i Västerbotten. De tycker det är okej. Man måste då ha beredskap att ta emot de vars prov visat cancer med mycket kort varsel. Samtidigt är det bra att man får träffas öga mot öga. Det finns ofta behov av att få diskutera. Vi får fundera vidare på det här.
Att väntetiderna på att få göra biopsinprovet också är långa är mindre allvarligt, tycker Roger Brännström.
– Ofta har man redan väntat i flera år innan man gått dit, och fyra av fem har inte cancer. Men Piteå är lite väl eftersatt. Det bor mycket folk där och vi har bara urolog två dagar varannan vecka. Det är svårt att utöka, för då ”avlövas” vi på personal i Sunderbyn. Huvudproblemet är att det är brist på urologer i hela Sverige.
Jan-Erik Nilsson tycker vidare att det behövs kontaktsköterskor för de som drabbas.
– Som det är nu finns det ingen. De som drabbas kommer många gånger till oss för att de behöver prata av sig.
– Kontaktsköterskor är mycket viktigt och under 2014 tillsätts resurser som skall möjliggöra att att patienten tilldelas en kontaktsköterska, säger Roger Brännström.
Totalt drabbades 241 norrbottniska män av prostatacancer under 2012.