Lång väntan för tågresenärer
Banverket fick ingen ordning på de nya spåren - därför fick över 500 tågresenärer vänta en hel dag på Bastuträsk station.- När resenärer blir tolv timmar försenade finns risk att de nästa gång väljer ett annat sätt att resa, säger Sven-Ingvar Håkansson, pressinformatör hos ett mycket irriterat SJ.
Det blev stora försenigar och långa väntetider för tågresenärerna när Banverket stängde stambanan för att rusta spåren.
Foto: Jan Bergsten
2 500 tågresenärerna drabbades av en första prövning under helgen som gick.
I Bastuträsk stängde Banverket av trafiken för en stor bangårdsombyggnad, men arbetet skulle ha varit slutfört klockan sex på söndagsmorgonen, då tåget från Göteborg skulle kunna släppas förbi.
Nya besked hela tiden
Men arbetet drog ut på tiden och Göteborgståget blev stående under dagen i Bastuträsk. Först klockan 18 på kvällen kunde trafiken släppas på.
- Banverket kunde inte säga när det skulle bli klart för trafik igen. Vi fick nya besked hela tiden. Det var oerhört irriterande, säger Sven-Ingvar Håkansson.
I det välfyllda Göteborgståget fanns scouter på väg till det stora lägret Patrullriks i Piteå. Patrullriks ledning hyrde in en egen buss och hämtade scouterna som strandsatts i Bastuträsk.
Banverket kunde ännu under måndagen inte ge någon förklaring till varför tågstoppet i Bastuträsk blev tolv timmar längre än planerat.
- Under måndagseftermiddagen håller de ansvariga möte för att se till så att det som hände under söndagen inte händer igen. Orsaken till det långa stoppet ska också redas ut och en förklaring kommer under tisdagsförmiddagen, säger Bodil Sonesson, pressinformatör hos Banverket.
Missade att beställa bussar
Det räckte inte med långt tågstopp i Bastuträsk. Under helgen fick hundratals tågresenärer byta till buss på sträckan Umeå-Luleå och även mellan Murjek och Boden.
I Murjek höll resenärerna från Malmfälten på att bli kvar, men det var inte Banverkets fel.
- Det var vi som missade att beställa bussar. Det var ett enormt pussel som skulle läggas när Banverket stängde trafiken och Murjek-Boden glömdes. När vi upptäckt det fick vi ordna fram bussar, men det ledde till att tåget söderut blev två timmar försenat från Boden, säger Sven-Ingvar Håkansson.
Väljer andra resesätt
SJ är irriterat över att Banverket stänger banor mitt under högsäsongen och överväger att rikta ett skadeståndskrav mot SJ för helgens tågstrul.
- Det här kostar oss massor med pengar. När resenärerna drabbas av tolv timmars försening finns också risken att de nästa gång väljer ett annat sätt att resa, säger Sven-Ingvar Håkansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!