Långa väntetider är den allvarligaste bristen i cancervården i Sverige. Det visar årets upplaga av Cancerfondsrapporten. Den granskar hur regioner och landsting uppfyller Socialstyrelsens mål för fyra cancerdiagnoser: bröst-, lung-, tjock- och ändtarmscancer.
För Norrbottens läns landsting ser det oroväckande ut på flera punkter. Framförallt är väntetiderna för både ändtarms- och tjocktarmscancerpatienter långa. Patienterna får vänta i snitt 64 dagar respektive 46 dagar på behandling. Rikssnittet är 57 respektive 38 dagar.
När det gäller lungcancer så är Norrbottens läns landsting ett av sju landsting som når vårdmålen enligt rapporten, här finns bland annat högsta andelen patienter som erbjuds palliativ cytostatikabehandling vid obotlig lungcancer.
Cancerfondsrapporten visar att inte ett enda landsting kan erbjuda medborgarna en fullgod cancervård, det vill säga nå alla vårdmål. Enligt Jan Zedenius, chefsläkare och medicinskt sakkunnig vid Cancerfonden, är brist på personal den största orsaken till bristerna i cancervården. Det saknas bland annat specialistsjuksköterskor, patologer och röntgenläkare.
Enligt Jan Zedenius är målen inte omöjliga att nå.
– Nej. Det visar det faktum att en del landsting når vissa mål, medan andra når andra mål.
Skillnaderna i väntetid är stora. Det kan vara 20 dagars väntetid på en viss typ av behandling i ett landsting och 60 dagars väntetid i ett annat landsting.