Länets pappor vabbar sällan

Kvinnorna vabbar, männen jobbar.Jämställdheten i de norrbottniska hemmen tar myrsteg framåt, i vissa fall även bakåt. I Gällivare tar männen ut färre vabbdagar i dag än för 13 år sedan. – Nu är det bara för papporna att börja gå hem och vårda sina barn, säger Maria Stenberg, vice ordförande i LO Norrbotten.

Både männen och kvinnorna blir förlorare. "Kvinnorna är de ekonomiska förlorarna, männen de emotionella förlorarna", säger Maria Stenberg.

Både männen och kvinnorna blir förlorare. "Kvinnorna är de ekonomiska förlorarna, männen de emotionella förlorarna", säger Maria Stenberg.

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2013-12-31 07:00

Om barnen blir sjuka då är det kvinnorna som väljer att stanna hemma från jobbet och vårda dem. Det visar statistik från Försäkringskassan.

Kvinnorna i Norrbotten tar ut två tredjedelar av vabbdagarna.

Hamnar efter

I en rapport från LO Norrbotten dras slutsatsen att det blir rationellt för arbetsgivare att premiera män eftersom de är närvarande på arbetet.

– Det är ett bekymmer. Det är inte bra att kvinnor hamnar efter på arbetsmarknaden och det är inte heller bra för barnen och papporna att det är mamma som är hemma och vårdar jämt, säger Maria Stenberg.

Uttaget av föräldrapenningen har dock blivit något jämnare över tid. Fast fortfarande är det så att tre fjärdelar av föräldrapenningen i Norrbotten tas ut av mammorna.

Vad beror det på att det går så sakta att nå jämställdhet?

– Om jag det visste. Jag tror det är en kombination av attityder och normer i samhället. Det kan påverkas genom debatt. Fackliga företrädare måste ta diskussionen på arbetsplatserna, säger hon.

Vårdande roll

Något annat som bekymrar Maria Stenberg är att kvinnor går ner i arbetstid när barnen föds, sedan ökar sysselsättningsgraden igen, för att sedan sjunka när barnen blir 7-10 år.

– Då är det inte barnen man ska vårda, utan då är det gamla anhöriga som medelålders döttrar ska ta hand om när välfärden krackelerar.

Kvinnorna är de ekonomiska förlorarna medan männen förlorar de "mjuka värdena".

– Men det är inte det emotionella som betalar mjölken och brödet på bordet när kvinnorna pensioneras. En kvinna förlorar 3,6 miljoner under ett arbetsliv gentemot männen.

Hur ska man komma till rätta med det här?

– Det får inte bli en förhandling vid köksbordet. Det handlar om att kvinnor jobbar färre timmar, tjänar mindre pengar, får sämre pension, vårdar sina barn och sina anhöriga. Kvinnor måste ur den vårdande rollen. Av 700 000 kvinnor som jobbar i den kommunala sektorn arbetar 550 000 deltid, säger Maria Stenberg.

Otrygga anställningar

Tomas Nilsson, ordförande i IF Metall Malmfälten, säger att de arbetar mycket med jämställdhetsfrågor i gruvorna.

– Det är många otrygga anställningar, visstidsanställningar, och det bidrar till att man inte vågar vara hemma. Står du i väntan på en anställning, då väljer du nog att gå till jobbet, säger han.

Hur ska man få det mer jämställt?

– Den stora jämställdhetsdiskussionen handlar om löner där det råder stora skillnader mellan män och kvinnor. Det ska vara lika lön för lika arbete. Det ska vara arbetsuppgifterna som avgör, säger Tomas Nilsson.

Fakta/Så ojämnt vabbar Norrbotten

Kommun, kvinnor, män (i procent).

1. Överkalix, 62 procent, 38 procent

2. Piteå, 62 procent, 38 procent

3. Luleå, 63 procent, 37 procent

4. Övertorneå, 64 procent, 36 procent

5. Boden, 65 procent, 35 procent

6. Kalix, 65 procent, 35 procent

7. Älvsbyn, 65 procent, 35 procent

8. Gällivare, 65 procent, 35 procent

9. Pajala, 66 procent, 34 procent

10. Kiruna, 66 procent, 34 procent

11. Arjeplog, 68 procent, 32 procent

12. Arvidsjaur, 70 procent, 30 procent

13. Haparanda, 71 procent, 29 procent

14. Jokkmokk, 73 procent, 27 procent

Kvinnorna i Norrbotten har tagit ut 81 370 vabbdagar under en 12-månadersperiod, medan männen har tagit ut 45 248 vabbdagar under samma period. I procent omräknat tog kvinnorna ut 64 procent av vabbdagarna och männen 36 procent.

Källa: Försäkringskassan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om