Länet vill ha glass - även i kylan

En duktig försäljare kan sälja sand i Sahara. Kenneth Åsén har inga problem att kränga glass i minus 30. "Folk frågor om jag verkligen behöver bilens kylaggregat".

KÖR ALLTID. Tågen ställer in, vattenledningar fryser sönder och bilar vägrar starta. Men norrbottningarna vill ha sin glass. Kenneth Åsén förser hela länet med isande varor, även när temperaturen sjunker drastiskt.

KÖR ALLTID. Tågen ställer in, vattenledningar fryser sönder och bilar vägrar starta. Men norrbottningarna vill ha sin glass. Kenneth Åsén förser hela länet med isande varor, även när temperaturen sjunker drastiskt.

Foto: Kristofer Naess

LULEÅ2016-01-20 16:00

När Kenneth Åsén i tisdags rullade in med sin glassbil i byarna runt Luleå var det 30 grader kallt. Nästan lika kallt som inne i glassbilens inre där han förvarar godsakerna. Men att kylan nu slår hårt i länet är inget som avskräcker norrbottningarna från att äta glass.

– Det blir lite exotiskt. Det är något mindre än på sommaren, men det är många som vill ha. Jag brukar säga att vi är i inomhussäsongen, säger han.

– Men glass är alltid gott.

De senaste dagarna har det blivit många kommentarer.

– Folk frågar om jag verkligen behöver bilens kylaggregat. Det är ju lika kallt ute. Folk brukar också ursäkta sig med att det egentligen är för kallt för glass, men att de inte kan låta bli, säger Kenneth Åsén.

– Eller så klassikern att idag är det myggfritt.

Populärast just nu är de blandade småglasspinnarna. De större strutarna hör mer sommaren till.

– Där finns nåt för alla. Annars är det mycket efterättsglass som går nu, säger han.

Han har kört glassbil i Norrbotten i 16 år och han kan knepen för att även sälja glass i svinkyla. En välplacera och välbekant glassbilssignal gör mycket.

– Man har ju snappat upp ett och annat. Man håller ögonen öppna. Nu på vintern kollar man om det är pulkor och sådant framme på tomterna, då vet man att det finns barnfamiljer där. Signalen är välkänd, säger Kenneth Åsén.

– I byarna finns inte alltid så mycket affärer så är det uppskattat att man kommer dit och och det gör det extra kul att köra landsbygd.

Hemglass bilar utgår från Luleå, frysanläggningen finns på Bergnäset, så Kenneth Åsén får se mycket av länet. Företaget har ett kontor även i Jukkasjärvi, men det är vinterstängt just nu.

– Jag kör ju överallt. Idag är det Boden, men en annan dag blir det kanske Kalix, Haparanda eller Arjeplog. Då kan det bli ganska många timmar vissa dagar, säger han.

För säkerhets skull har företaget också infört frysmat i sortimentet.

– Vi kör ju såklart något färre bilar nu under vintern än på sommaren också

Hur är det att arbeta ut i kylan? Och köra runt med en frysbox?

– Det är inga problem. Bara man klär sig. Rejäla mössa och vantar kommer man långt med.

Varför är det så roligt att sälja glass?

– Det är ett fritt jobb. Jag får vara ute. Också är det väldigt roligt att träffa människor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om