Länet blir utan länspolismästare

Tjänsten som länspolismästare kommer att försvinna – och flyttas till Umeå.

Foto:

LULEÅ2013-10-15 15:10

Titeln länspolismästare försvinner och blir istället en regionpolischef för de fyra nordligaste länen: Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland. Regionspolischefen ska sitta i Västerbotten.

Nya beslut väntas i veckan

Beslutet togs redan i början av sommaren och är en del av den stora omorganisationen som sker inom polismyndigheten i Sverige.

Vad som blir kvar i Luleå är inte känt ännu.

– Det blir någon form av underavdelning till regionkontoret, men hur det ska se ut vet vi inte ännu. Det beslutet väntas komma i dagarna och det väntar vi spänt på, säger länspolismästaren Håkan Karlsson, som har sitt kontor i Luleå i nuläget.

"Vet inte vad vi ska göra i dagsläget"

Helt klart är att inriktningen på arbeten samt en del beslut kommer att flyttas från Norrbotten.

– En del av de beslut som i dag tas av länspolismästarna kommer i framtiden att fasttas av rikspolischefen i Stockholm, säger Krister Sandqvist, länspolismästare i Västerbotten.

Vad som händer med länspolismästarna är inte heller klart.

– Vi vet inte vad vi ska göra i dagsläget. Vi får söka andra tjänster, säger Krister Sandkvist.

Rekryteringen av en regionspolischef till Umeå pågår just nu.

Från och med den 1 januari 2015 kommer den nya samlade polismyndigheten att gälla.

Just den här utvecklingen, att statliga myndigheter väljer att centralisera sin verksamheten, gick fackförbundet Statstjänstemännen (ST) ut och höjde ett varningens finger för på tisdagen genom sin färska rapport Framtidsjobb i Norrbotten. Enligt ST:s uträkning kan 4 500 jobbchanser skapas inom statlig sektor i Norrbotten mella åren 2013-2018. Men av dessa kan, i värsta fall, 1 9000 gå förlorade till storstäderna.

Länets 22 statliga myndigheter har en stor utmaning i att lyckas rekrytera duktigt folk – och behålla högkvalificerade jobb i länet.

– Det är en otrolig konkurrens om kompetenserna, dels från andra storstäder, dels från andra sektorer. Och om man inte sköter korten rätt kan jobben gå förlorade, säger Britta Lejon, förbundsordförande för ST.

Exempel på yrkeskompetens som efterfrågas under de kommande fem åren är: poliser, arbetsförmedlare, psykologer och beteendevetare, skogskonsulenter och jägmästare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om