Landstingsstyrelsen: Vi gjorde rätt i obs-platsbeslutet
Beslutet att stänga obs-platserna i Haparanda stred inte mot kommunallagen. Det hävdar landstingsstyrelsen i sitt yttrande till länsrätten. Oppositionen reserverade sig mot yttrandet vid tisdagens möte.- Det här är en upprepning av landstingsfullmäktige, sade Birgit Stöckel (kd).
Sjukvårdspartisten Jonny Åström och moderaten Bo Hultin yrkade avslag på landstingsstyrelsens yttrande om vårdplatsbeslutet gick rätt till.
Foto: Jan Bergsten
Det skedde i protest mot att beslutshandlingarna delades ut först tio minuter efter att mötet öppnats. Därför blev det en enig majoritet för förslaget bland de 39 socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister som stannat kvar i fullmäktigebänkarna.
Komplicerat ärende
Oppositionen överklagade beslutet till länsrätten med hänvisning
till att det försenade underlaget stred mot landstingsfullmäktiges arbetsordning och yrkade även att rätten skulle stoppa verkställandet.
Länsrättens rådman Eva Beselin avslog yrkandet om verkställighetsförbud, men har begärt yttrande från landstinget.
Vid tisdagens möte kom landstingsstyrelsens yttrande upp som ett extra ärende. Handlingen delades ut under mötet.
- Det här är en upprepning av mötet i landstingsfullmäktige, sade Birgit Stöckel (kd) om att ledamöterna inte fått möjlighet att förbereda sig.
- Det här är komplicerat och vi har berett ärendet fram till klockan nio i går kväll, förklarade landstingsrådet Kent Ögren.
Frångick arbetsordningen
Yttrandet är en juridisk granskning av hur det gick till i landstingsfullmäktige den 3 april. Landstingets jurist Victoria Arenbro har kommit fram till att beslutet om vårdplatserna och den palliativa vården kommit till i laga ordning och strider inte mot lag eller annan författning.
Att hanteringen stred mot landstingsfullmäktiges egen arbetsordning tillmäts ingen juridisk betydelse, även om arbetsordningen säger att möteshandlingarna ska vara tillgängliga under hela sammanträdet.
- Landstingfullmäktige kan frångå sin egen arbetsordning. Ett beslut behöver inte heller upphävas om det förekommit ett formaliafel om det visar sig att det inte påverkat beslutet, sade Victoria Arenbro när hon föredrog ärendet i landstingsstyrelsen.
Oppositionen var inte nöjd med yttrandet, röstade nej och reserverade sig.
Inget annat förslag
- Demokratin och sakfrågan är förlorare, sade Bo Hultin (m).
- Det är bekymmersamt om landstingsfullmäktige struntar i sin egen arbetsordning, sade Margareta Henricsson (ns).
- Kan vi göra på detta sätt behöver vi ingen arbetsordning, sade Jonny Åström (ns).
Den politiska majoriteten hävdade att landstingsfullmäktige handlade rätt.
- Fullmäktige fattade beslutet om att frångå arbetsordningen. Sedan var det inte bra att en stor del av ledamöterna valde att sätta sig på läktaren när frågan skulle behandlas. Därför fanns det inget annat förslag, sade Kent Ögren.
Nu är det länsrätten som ska avgöra om beslutet gick korrekt till. Då får också anmälarna, oppositionen, yttra sig.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!