Landstingsledningen fick hård kritik – från egna leden

Den nya divisionsorganisation kunde ha klubbats igenom utan större debatt.
Men ett grått landstingsfullmäktige livades upp av ett oväntat scenario.
Oppositionen hamnade i luven på varandra – och den hårdaste kritiken kom från en socialdemokrat.

Efter fyra års stötande beslutades landstingets nya divisionsorganisation i går. Den sätts i verket i början av 2014. Den nya divisionen länssjukvård har bildats genom att nuvarande divisionerna diagnostik, opererande specialiteter och länsområdet barnsjukvård förts över dit. Divisionen närsjukvård har bildats genom att divisionerna primärvård, medicin och vuxenpsykiatri förts ihop

Efter fyra års stötande beslutades landstingets nya divisionsorganisation i går. Den sätts i verket i början av 2014. Den nya divisionen länssjukvård har bildats genom att nuvarande divisionerna diagnostik, opererande specialiteter och länsområdet barnsjukvård förts över dit. Divisionen närsjukvård har bildats genom att divisionerna primärvård, medicin och vuxenpsykiatri förts ihop

Foto:

LULEÅ2013-11-20 17:40

Divisionsorganisationen (se skiss) är en fyra år gammal historia av beslut, debatter, upphävda beslut, debatter, återremisser och ännu fler debatter.

Den är sprungen ur beslutet att införa närsjukvård och enligt landstingsrådet Britt Westerlund (S) finns de stora fördelarna i att vården för svårt sjuka, i synnerhet gamla, multisjuka, patienter, blir bättre.

– Eftersom vi lägger ihop flera divisioner behöver de gamla inte bollas fram och tillbaka. Våra akutavdelningar är inte anpassade efter deras behov och nu blir vården bättre på dagtid. Vi kapar exempelvis ett steg i processen vilket innebär att allmänläkare får tillgång till vårdplatser och kan bestämma direkt om en patient ska läggas in, sade Westerlund.

När den nya divisionsorganisationen slutligen beslutades var det bara Sjukvårdspartiet som reserverade sig.

– Vi har hela tiden efterlyst en mer precis beskrivning. Förslaget är för luddigt, sade Kennet Backgård, gruppledare.

Moderaterna, Folkpartiet och Centerpartiet stödde beslutet men ville ha med två tilläggsförslag: dels en detaljförändring i divisionsorganisationen, dels att en ny politisk organisation som matchade förändringen skulle antas.

Kent Ögren (S) yrkade avslag på förslagen, vilket även Backgård gjorde. Jens Sundström (FP) tyckte att det var sandlådenivå på hela debatten, vilket fick Backgård att be Sundström förklara varför de bytt fot.

– Vi har inte bytt fot. De här synpunkterna har vi haft hela tiden, sade Sundström.

När sedan länsstrategin för det akuta omhändertagandet, som ingår i divisionsorganisationen, skulle beslutas upprepades proceduren.

Sjukvårdspartiet yrkade avslag, medan M, C och FP yrkade bifall men ville ha med fem tilläggsyrkanden, bland annat att OBS-platser ska inrättas även på sjukhusorter och att IVPA (i väntan på ambulans) ska finnas i hela länet.

– Hur ser det ut med vårdplatser i länet? Vi har för mycket vård på väg och vi utsätter patienter för farliga transporter. Den här strategin är svepande och helt intetsägande, sade Backgård och vände sig till övriga oppositionspartier:

– Vet ni vad ni säger ja till?

Backgård fick mothugg i omgångar, medan Ögren menade att en strategi är föränderlig och att man inte går in på detaljer i den.

Men detaljer ville Ögrens partikamrat, den stridbare Kalixbon Kurt-Åke Andersson, ha på bordet. Han gav en beskrivning ur verkligheten, där patienter utlokaliseras eftersom det är fullbelagt på rätt avdelning, vilket ger en patientfarlig situation. Och där gamla ligger kvar och upptar vårdplatser på Sunderby sjukhus eftersom det inte finns några korttidsplatser.

– Hur ska vi göra för att ta hand om de gamla multisjuka? Ska det finnas några närsjukvårdsplatser? Tala om det för guds skull. Det för förbanne mig inte att gå in på detaljnivå.

– Ja, det ska finnas. Men 5, 7 eller 42 kan jag inte svara på nu, sade Ögren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om