Landstinget: "Svårt att bemöta"

Landstinget har svårt att bemöta kritiken som sjuksköterskestudenterna ger i sitt brev och hänvisar till att förhandlingar och diskussioner ska föras med de fackliga organisationerna.

TAR DET MED FACKET. Ulrica Sundqvist, HR-direktör, säger att det är svårt att bemöta kraven från de blivande sjuksköterskorna utan att landstinget tar den diskussionen med de fackliga organisationerna.

TAR DET MED FACKET. Ulrica Sundqvist, HR-direktör, säger att det är svårt att bemöta kraven från de blivande sjuksköterskorna utan att landstinget tar den diskussionen med de fackliga organisationerna.

Foto: Landstinget

LULEÅ2016-02-26 16:51

Brevet var ställt till landstingsledningen och det är Ulrica Sundqvist, HR-direktör som tagit del av brevet via media, som svarar.

De ställer ett antal krav, däribland flera tusen kronor mer i ingångslön. Kan ni gå med på det?

– För det första är det svårt för mig att liksom bemöta ett kollektivt krav på 27 000 kronor eftersom vi gör en individuell bedömning. Sedan tycker jag också att det är svårt att bemöta krav som är kollektiva just med tanke på att de som faktiskt äger förhandlingsrätten är de fackliga organisationerna. Och de träffar vi. I sådana falll bör det här vara en fråga som vi diskuterar med dem, säger Ulrica Sundqvist.

De hävdar att ni sänkt ingångslönen jämfört med föregående år, stämmer det?

– Nej, det stämmer inte. Vår lönesättning utgår alltid från individens erfarenhet. Självklart har vi rekommendationer om man inte har erfarenhet, men de är samma som förra året. En kartläggning som gjordes förra året visade att vårt landsting hade ingångslöner som låg i topp i Sverige.

Studenterna skicka med en fråga om det inte är ekonomiskt långsiktigt att ha en egen personal, och satsa på den?

– Ja, det är det såklart. Vi försöker att jobba med utvecklingsmöjligheter för våra medarbetare, där vi försöker jobba med patientnära vägar och hitta en löneutveckling över tid som är kopplad till att vår verksamhets utveckling.

Hur kommer det sig att ni inte svarade första gången de skickade brevet, i slutet av november?

– Jag beklagar att vi inte svarat på det. Självklart vill vi svara när vi får sådana här saker, säger Ulrica Sundqvist.

NSD har sökt Vårdförbundet för en kommentar, utan att lyckas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om