Han syftar på att beslutet om Strategisk plan för åren 2014 till och med 2016 skulle ha tagits vid landstingsfullmäktige i Haparanda 12- 13 juni. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet var ense om det förslag som lades fram då. Men oppositionen med M, C, FP och NS begärde återremiss.
Därför träffades landstingsstyrelsen i går onsdag och på torsdagen sammanträdde landstingsfullmäktige.
Debatt om konkurs
– Landstingsstyrelsen kostade ungefär 70 000 inklusive ersättning för resor samt förlorad inkomst. Det här mötet kostar ungefär 300 000, sa Kent Ögren vid landstingsfullmäktige.
Oppositonen med moderaten Mattias Karlsson i spetsen protesterade och menade att de nöjt sig med att ta beslutet till hösten på ordinarie möte.
– Men nej, majoriteten ville att beslutet skulle tas nu. Det var inte vi som ville det, sa Mattias Karlsson.
Debatten kom i mångt och mycket i övrigt att handla om Sensias hälsocentraler som satts i konkurs.
– Jag har anmält till konkurrensverket att landstinget skjuter till extra pengar till sina vårdcentraler. Förra året gick de back, då skjuter man till pengar, men det kan inte Sensia. På vilket sätt blir det konkurrensneutralt? Men naturligtvis ska det få kosta extra nu när landstinget måste sätta in extra resurser för att ta hand om patienterna, sa Mattias Karlsson (M).
Egna förslag
Moderaterna, Centerpartiet och Folkpartiet, den så kallade vårdalliansen, hade lagt ett eget förslag till strategisk plan. Även Sjukvårdspartiet lade fram en egen till det extra landstingsfullmäktigemötet.
– Med tanke på det som just hänt Sensia frågar jag hur vårdalliansen tänker när ni skriver att ni vill utvidga det fria vårdvalet. Ni vill öppna för privat verksamhet i sjukhusvården. Ska vi splittra upp vårdkedjan? undrade Kent Ögren.
Mattias Karlsson svarade med att förändringarna kan ske på flera sätt.
– Till exempel kan de mindre enheterna köpa in labbverksamhet eller röntgen.
Han menade också att det kanske är så att vårdpengen inom det fria vårdvalet helt enkelt inte är tillräckligt stor.
– Det var kanske därför Sensia inte klarade sig och vårdcentralerna i landstinget gick back förra året.
Spara i vården
Vårdalliansen hade definierat var större delen av de 600 miljoner kronorna skulle kunna sparas, 492 miljoner inom vården, men även på andra håll inom landstinget.
Det hade däremot inte S, V och MP gjort.
– Det ska verksamheterna göra. Vi byter system nu, sa Kent Ögren.
Även det kritiserades.
– Man flyttar makt från landstingsfullmäktige till landstingsstyrelsen. Det är landstingsfullmäktige som ska fatta de stora besluten, sa Stefan Tornberg (C).