Landstinget backar efter läkarprotester

Efter protester från läkarhåll backar nu landstinget från planerna på att avveckla jourberedskapen vid laboratoriemedicin vid tre av länets sjukhus. Lösningen kan i stället bli ett treskiftssystem.

Läkarna gick ihop och stoppade landstingets planer. Nu kan treskiftssystem bli lösningen för jourberedskapen vid laboratoriet vid Kalix sjukhus.

Läkarna gick ihop och stoppade landstingets planer. Nu kan treskiftssystem bli lösningen för jourberedskapen vid laboratoriet vid Kalix sjukhus.

Foto: Lotta Nilsson

LULEÅ2014-03-22 08:00

I början av mars skrev NSD om den översyn som landstinget genomförde för att lösa bemanningsproblem vid laboratorierna på sjukhusen i Gällivare, Kalix och Piteå.

I Gällivare är bemanningen för låg och rekrytering svår att göra. I Piteå och Kalix är arbetet slitsamt för personalen. Exempelvis att man efter att ha haft jour på natten sedan ska jobba schemalagd dagtid.

En konkret tanke som fanns var att avveckla jourberedskapen mellan klockan 22-07 för de biomedicinska analytikerna och ersätta dem med vidareutbildad vårdpersonal och PNA-utrustning(PNA står för patientnära analysverksamhet).

Men överläkarna tyckte inte att det var en patientsäker lösning. De gick samman och meddelade att man inte kunde ta på sig bakjour i framtiden om detta genomfördes.

– Jag vet om att de protesterat, men jag vet inte exakt vad det handlar om för jag har varit sjukskriven, säger Lena Norlund, verksamhetschef för laboratoriemedicin i Norrbotten.

Hon skriver inte under på att landstinget backat från någonting.

– Vi har aldrig sagt att jourberedskapen ska läggas ned. Det här handlar till största delen om att beredskapen ökat under senare år och det är slitsamt för personalen. Därför håller vi tillsammans med läkarna på med en översyn för att personalen ska kunna få en vettig arbetsmiljö. Vad det leder till vet vi inte i dag.

Tanken är att laboratoriepersonalens jobb ska minskas och underlättas.

– Vi tittar bland annat på flödet av prover utifrån. De som inte är akuta kan styras direkt till Sunderbyn. Vi tittar även på utrustningen. Och vi har en verksamhet igång i Piteå där vi testar treskift, alltså att laboratoriet är bemannat dygnet runt. Då vet man att man inte behöver jobba dag i alla fall, säger Lena Norlund.

Innebär de åtgärder ni överväger även en besparing?

– Nej. Det är ett nollsummespel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om