Många glesbygdskommuner vill kunna erbjuda attraktiva bostäder nära vatten, därför ansöker de om dispens från strandskyddet.
Enligt Per-Ola Eriksson tycker kommunalråden i Norrbotten att länsstyrelsen överprövar för många ärenden och att man i för många fall upphäver dispensen om strandskydd som kommunerna gett. Länsstyrelsen har upphävt kommunernas dispenser i 30 procent av ärendena, säger han.
De överprövningar som gjorts av miljödomstolen har gått på länsstyrelsens linje, något Eriksson tolkar som om man gjort rätt bedömningar.
Byggs för lite
Trots det vill han göra det lättare för kommunerna att få dispens och hänvisar till ett stort politiskt tryck.
- Vårt problem är ju inte att det bor för många i länet, problemet är att det byggs för lite. När kommunerna pekar ut områden där de vill ha lättnader i strandskyddet tycker jag att vi ska ha en positivt inställning till det i vårt arbete i länsstyrelsen, säger Per-Ola Eriksson.
I media har det rapporterats att du är beredd att kringgå lagen i strandskyddsfrågan, stämmer det?
- Jag skämtade och det märker jag att man kan inte skämta om sådana saker, då blir det stora rubriker.
Är du beredd att kringgå lagen för att bevilja strandskydd?
- Jag är beredd att gå ganska långt. Vi ska skapa attraktiva kommuner och då måste man också få bo i attraktiva områden. Många ogillar att en stor del av Norrbotten är nationalparker och naturreservat. Då har man sett fram emot att få lättnader när det gäller strandskyddsreglerna. När det sedan inte blir så möter vi en stark reaktion från kommunerna. Då ska man lyssna, det tycker jag är god myndighetsutövning.
Även om det bryter mot lagen?
- Prövningen av strandskyddet är en bedömning och vi ska använda sunt bondförnuft. Det kommer man väldigt långt på.
Färre avslag
Har ni varit för hårda i era bedömningar hittills?
- Vi har varit för skarpa i bedömningarna och min ambition är att det ska vara enklare att få igenom strandskyddsdispanserna.
Blir det färre avslag i framtiden?
- Jag tror att det blir så. Jag har lyssnat på kommunalråden och på representanter från regeringen och jag vill att vi får en mer
nyanserad diskussion. Eftersom frågan har blivit het så ska jag vara med i beslutsprocessen. Innan de här besluten fattas ska medarbetarna dra ärendena för mig.
Har du kunskaper att göra de här bedömningarna?
- Ja, det vill jag påstå att jag har, säger Per-Ola Eriksson.
Landshövdingen om strandskyddet: "Jag skojade"
Landshövding Per-Ola Eriksson säger att han skojade när han sade att han var beredd att kringgå lagen för att tillgodose kommunernas önskan om dispens från strandskyddet.Men han ska själv vara med vid länsstyrelsens handläggning av ärendena.- Vi varit för skarpa i bedömningarna, säger han.
Landshövdingen i Norrbotten, Per-Ola Eriksson, är beredd att gå ganska långt när det gäller att kringgå lagen för att bevilja strandskyddet.Foto: Joel Marklund
Foto: Joel Marklund
? De nya strandskyddsreglerna om landsbygdsutveckling i strandnära lägen medger en anpassning till regionala och lokala förhållanden.
Inom områden som kommunerna i sin översiktsplan har pekat ut som områden för landsbygdsutvecklingsområden i strandnära lägen finns utökade möjligheter till dispens.
? Det finns två så kallade särskilda skäl för att få dispens:
* till exempel att bygga en turistanläggning där närheten till vatten är en stor fördel.
* att bygga enstaka bostadshus och kompletterande byggnader i dessa områden om husen uppförs i anslutning till befintliga bostadshus.
Källa: Naturvårdsverket