– Älvräddarna får gärna tycka att det är omodernt. Men min principiella uppfattning är att vi i första hand bör satsa på att ställa opåverkade vattendrag i bra skick. Biflöden till större älvar, exempelvis. Det finns planer för att restaurera Råne älv och även ett projekt med att ersätta dåliga vägtrummor.
När det gäller spillvatten i redan reglerade områden måste man noga bedöma de ekonomiska konsekvenserna och miljönyttan, menar Sven-Erik Österberg.
– Vad ska man göra? Vad får man ut av det? I en genomreglerad älv krävs det enorma resurser och det finns en nota för allt. Ett test med provspill kan man göra av nostalgiska skäl men det ger ju inget svar på om man kan få biologiskt liv eller inte. Det krävs en längre tid av spill. Tio kubikmeter i sekunden gör heller inte så stor nytta. Laxen tar sig inte upp. Det fryser förmodligen ihop på vintern.
Att Sverige redan har nog med kraft avfärdar landshövdingen bestämt.
– Vi har ett avvecklingsbeslut på kärnkraften, som i dag bidrar med 50 procent av kraftproduktionen. Sedan behöver vi vattenkraften för att reglera vindkraften. Den fungerar ju inte när det inte blåser.