– Det är inte så att vi misslyckats med vår valkampanj, vi har misslyckats med vår politik under fyra års tid. Vi kände av det redan i valrörelsen och på valdagen, att vi har ett bra stöd i stan. Men på landsbygden känner man inte att vi har en politik för dem, säger kommunalrådet Carina Sammeli (S).
Socialdemokraterna backar i Sörbyarna, Sunderbyn, Bensbyn-Brändön, Rutvik, Persön, Råneå och Niemisel. I Jämtön-Vitå rasar partiet från 33,28 procent av rösterna 2018 till 18,18 procent 2022.
– Det är klart att jag inte är förvånad. Inför förra valet skrev vi faktiskt att vi inte tittade på skolan i Vitå och sen lade vi ner den. Det ser vi i valresultatet nu.
Hur ska ni göra för att vinna tillbaka förtroendet hos landsbygdsväljarna?
– Människor som bor på landsbygden måste veta att vi prioriterar dem och att vår politik är till för dem likaväl som den är till för dem som bor i stan. Vi behöver ha en dialog. Kommunen är till för alla medborgare. Vi vet att landsbygden måste växa och att det finns ett intresse för det, vi ser till exempel att vi har fler bygglovsansökningar på landbygden än i centrala Luleå, säger Carina Sammeli.
Sverigedemokraterna har under valrörelsen drivit på hårt för att stoppa höjningarna av bränslepriserna, något som också märks på valresultatet på landsbygden där partiet ökat i så gott som varje by.
– Bilism och trafikfrågan är stor i Luleå, de som bor utanför är rädda att de inte ska kunna röra på sig. Jag tror man anser att SD är ett alternativ till den etablerade politiken, jag uppfattar det som ett missnöjesröstande.
Samtidigt ökar stödet för S i Gammelstad, Stadsön, Öhemmanet-Karlsvik och Hammaren. Samt i alla distrikt i Luleå centrum förutom Stadsparken och Varvet.
– Jag har känt att vi har ganska bra medvind i många stadsdelar, väljarna har inte kommit med särskilt många kritiska frågor utan jag har upplevt att man tycker att vi funderar över hur stan ska utvecklas. Det var människor som har en tilltro till att Luleå växer och att de är en del av det.
Under den gångna mandatperioden har Socialdemokraterna beslutat att lägga ner Öhemsskolan och Mariebergsskolan, men också att återöppna Kyrkbyskolan samt bygga en ny skola i anslutning till Stadsöskolan.
– Vi har haft breda dialoger med föräldrarna. Efter folkomröstningen om skolan har det varit prioriterat för oss att människor ska känna att de får vara med, säger Carina Sammeli.